AkcijeIzvještajiMeđunarodni dan osoba s invaliditetom: nadzor korištenja znaka pristupačnosti

prije 1 godina2295 min

Tijekom ove godine (do 4. prosinca), na području PGŽ evidentirano je 936 mjera i pri tome je sankcionirano 11 prekršitelja koji su znak koristili nezakonito

U subotu, 3. prosinca, obilježen je Međunarodni dan osoba s invaliditetom. Tim povodom organizirane su i prigodne akcije kako bi se apeliralo na građane da uvažavaju osobe s invaliditetom i njihove posebne potrebe.
Naime, između ostalih potreba, možda je najvažnija ona za kretanjem gdje osobe s invaliditetom nerijetko se nađu u podređenom položaju kada obilježena mjesta za parkiranje osoba s invaliditetom budu zauzeta vozilima čiji vlasnici nemaju pravo koristiti takva mjesta. Uz spomenute zlouporabe, česte su zlouporabe i znaka pristupačnosti kada osobe koje ga posjeduju ustupaju iskaznicu na korištenje drugim osobama (članovima obitelji i dr.).

Kako bi se smanjio broj tih zlouporaba te uputilo vozače i druge sudionike u prometu na važnost poštivanja znaka pristupačnosti, policija redovito provodi nadzor takvih parkirnih mjesta u prometu, kao i vozača koji koriste iskaznice znaka pristupačnosti. Pri tome i sankcioniraju svakog počinitelja prekršaja nepropisnog parkiranja na označenim mjestima znaka pristupačnosti.
U povodu obilježavanja Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, pojačan nadzor je proveden i protekli tjedan na području nadležnosti Policijske uprave primorsko-goranske gdje su zatečeni počinitelji sankcionirani u skladu s odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

Inače, tijekom ove godine (do 4. prosinca), na području Primorsko-goranske županije je evidentirano ukupno 936 mjera i pri tome je sankcionirano 11 prekršitelja koji su znak koristili suprotno odredbi članka 40. ZSPC-a, odnosno na isti nemaju pravo, uslijed čega je i oduzeta jedna iskaznica.

Prema članku 2. Pravilnika o znaku pristupačnosti (Narodne novine broj 78/08), pravo na znak pristupačnosti ima osoba s 80 ili više posto tjelesnog oštećenja, odnosno osoba koja ima oštećenje donjih ekstremiteta 60 ili više posto. Međutim, znak pristupačnosti vrijedi samo kad vozilom upravlja osoba s invaliditetom ili ako se ta osoba nalazi u vozilu, a pravo na znak pristupačnosti posjeduje i vozilo udruge osoba s invaliditetom. Napominjemo da pravo koje proizlazi iz znaka pristupačnosti isključivo može koristiti osoba s invaliditetom.

Članak 40. stavak 7. Zakona o sigurnosti prometa na cestama propisuje novčanu kaznu u iznosu od 700 kuna ukoliko fizička osoba svoj znak pristupačnosti ustupi drugoj osobi na korištenje ili ukoliko ga koristi osoba koja nije osoba s invaliditetom.

Policija apelira na vozače da svoja vozila ne parkiraju na mjestima koja su namijenjena za osobe s invaliditetom te da ne koriste tuđi znak pristupačnosti, dok osobama na čije ime je izdan znak pristupačnosti savjetujemo da isti ne ustupaju drugim vozačima da se njime neovlašteno koriste.