AktualnostiPrometna infrastrukturaIntertraffic u Amsterdamu – najveća svjetska platforma mobilnosti i prometne sigurnosti

prije 1 mjesec18513 min

Više od 800 izlagača iz 45 država je poslovnim ljudima i publici predstavilo trendove i tehničke inovacije na teme: prometna infrastruktura, sigurnost, parkiranje, pametna mobilnost i transportni menadžment

Piše prof.dr.sc. Hrvoje Baričević

U Amsterdamu je održana najveća svjetska manifestacija industrije tehnoloških dostignuća u cestovnom prometu, u doslovnom prijevodu: vodeći gospodarski forum svjetske industrije mobilnosti. Davne, 1972. godine nizozemska kraljevska prijestolnica prvi put je okupila lidere tržišta prometne opreme i signalizacije. Vremenom, kako je rečeno na otvorenju, postala mnogo više od “izložbene egzibicije”. Na ovogodišnjem bijenalu više od 800 izlagača iz 45 država je poslovnim ljudima i široj publici predstavilo trendove i tehničke inovacije na teme: prometna infrastruktura, sigurnost, parkiranje, pametna mobilnost i transportni menadžment. Preko 35 tisuća posjetitelja iz 134 države svjedočilo je (r)evolucijskoj brzini i trendovima napretka sofisticirane opreme najnovijih generacija IT podrške. Dinamička svjetlosna signalizacija, senzorski uređaji, autonomna vožnja, incidentni menadžment, sustavi video-kontrole, integrirana obrada plaćanja usluga, autonavigacija, pametna urbana mobilnost, alternativna (ekološka) pogonska energija… samo su neka od brojnih područja s prikazanim produktima industrije prometne tehnologije.

Cilj Vision Zero

Osim standardnih štandovskih prezentiranja, četverodnevna smotra ponudila je i brojne panel diskusije, stručne tribine i tematske konferencije. Posebno su bile zanimljive i poticajne startup radionice na temu prednosti i koristi partnerskih odnosa korporacija i lokalnih uprava na području rješavanja problema u prometu.
Prikazani proizvodi i usluge fokusirani su na postizanju održive sigurnosti i mobilnosti, te razvoj tehnologija koje poboljšavaju sigurnost na cestama i smanjuju pogibelj u interakciji vozač – vozilo – infrastruktura, s konačnim ostvarenjem Vision Zero. Nove tehnologije u vozilima utječu na način na koji ćemo koristiti svoje automobile uravnotežujući elemente sigurnosti upravljanja i udobnosti vožnje. Dobro održavana, visokokvalitetna infrastruktura koja koristi napredne tehnologije i najbolju praksu također je nepobitna za ostvarenje sigurnosti svih sudionika u prometu. Postavljaju se brojna pitanju u tom cijelom spletu elemenata i međuodnosa: Kako postižemo više ciljeve sigurnosti i mobilnosti? Koje su najbolje menadžerske odluke i tehnološka rješenja za preživljavanje na našim cestama? Kako možemo optimizirati upravljanje rizicima i incidentima, te omogućiti brzo i učinkovito uspostavljanje prekinutih prometnih tokova?

Predstavljeni patenti

Glavni izazovi cestovne sigurnosti i dalje su fokusirani na proaktivno provođenje sigurnosnih mjera i sprječavanje prometnih prekršaja i kaznenih djela što je ostvarivo jedino utjecajem na ponašanje u vožnji i poticanjem korištenja naprednih sustava pomoći vozaču. Primjerice, u segmentu pasivne sigurnosti cestovne infrastrukture, patentirani su novi dizajni zaštitnih ograda za ublažavanje udara kod izlijetanja vozila, dinamička svjetlosna signalizacija, pametno označavanje ceste, sofisticirana rješenja za izbjegavanje opasnosti i incidenata, sustavi i oprema za hitne slučajeve, napredne metode nadzora prometa, regulatori dinamičke i statičke prometne signalizacije (LIDAR), autonavigacijske aplikacije za rutiranje tokova kretanja ranjivih sudionika u prometu poput pješaka i biciklista i dr. Sve to predstavlja priliku za uključivanje inovativnih koncepata u projektiranju objekata i opreme cestovne infrastrukture, čak i unošenje novih parametara u njihovom dimenzioniranju na tragu zahtjeva povezanih s klimatskim promjenama. Također i približavanje neposrednoj i realnoj stvarnosti evaluacije autonomne vožnje zahtjeva korijenite promjene u prilagodbi cestovne infrastrukture, kao i adekvatne legislative. Goruće pitanje je, dakle, kako se aktivno pripremiti za novu eru prometovanja koja predmnijeva digitalizaciju prometne signalizacije, uspostavljanje bežične komunikacijske infrastrukture i osiguravanje snažnih mjera kibernetičke sigurnosti sudionika u prometu, te brojne druge pakete tehničkotehnoloških rješenja.

Primjena dronova u prometu

Primjena dronova našla je svoje uporište i u domeni cestovnog prometa u kontekstu izgradnje i eksploatacije infrastrukture, te širokog spektra sigurnosnih procedura. Razvidno je to u kontekstu nenametljivog i dugotrajnog nadzora, fleksibilnog praćenja prometnih tokova, a točne i precizne informacije isporučuju u realnom vremenu. Pri tome se za određivanje položaja drona koristi globalni sustav (Global Navigation Satellite System), kao standard za navigaciju bespilotnih letjelica i zrakoplova. Kada navigacija postaje nepouzdana ili nemoguća tj. kada je isti ugrožen zbog fizičkih zapreka na terenu, komplementacija dolazi od strane inercijalnog sustava (Inertial Navigation System) te može nastaviti s navigacijom bez tehničkih poteškoća na dulje vrijeme. Ta dva sustava, dakle, zadovoljavaju većinu potreba za navigaciju bespilotnih letjelica. Korištenjem mrežnih sustava video nadzora, omogućava se prijenos putem raznih komunikacijskih kanala kao što su LAN mreže, ISDN, širokopojasni Internet, telefonske i mobilne mreže. Dostupnost video informacija s udaljene lokacije omogućuje drastično smanjenje troškova transporta prema nadziranim lokacijama, ne računajući brzinu kojom video informacija dolazi, čime se izrazito povećava efikasnost funkcioniranja. Ovu karakteristiku dronovi najviše manifestiraju u snimanju incidentnih situacija, uključujući dostupnost video informacije u najkraćem mogućem roku. Posebnu važnost imaju pri obavljanju očevida prometnih nesreća, te zamjenjuju tradicionalne, spore metode mjerenja u kojima se koriste mjerna traka, metalni metar i mjerna kolica. Takva snimanja su važna komponenta u izradi situacijskog plana mjesta prometne nesreće. Osnovni je zadatak da se utvrdi točni prostorni odnos tragova i predmeta koji su bitni za razjašnjavanje dinamike nastale prometne nesreće. Optimalna fotografija za rektifikaciju mjesta događaja je ona koja je snimljena iz položaja što bliže “ptičjoj perspektivi”, te se ovaj problem do sada rješavao na razne klasičnim postupcima npr. korištenjem ljestava, visokih objekata koji se nalaze uz mjesto događaja, vatrogasnih vozila itd.

Pokazna manifestacija

Pojavom bespilotnih letjelica ovaj problem je vrlo uspješno riješen te su ostvarena znatna poboljšanja u pružanju stvarnovremenskih i preciznih podataka o pozicioniranju fiksnih tragova u očevidnom postupku. Korištenje dronova u civilne svrhe prethodilo je razvoju zakonskih propisa kako bi se osigurala sigurna i regulirana uporaba zračnog prostora. Pokazni primjerci dronova na ovoj svjetskoj manifestaciji ukazali su na sve veću nosivost letjelica, dužu autonomiju leta, te potpuno samostalno upravljanje u navigaciji čime su se rapidno povećale mogućnosti njihove upotrebe. Upravljanje i komunikacija bežičnom mrežom dvije su ključne točke koje su potvrdile bespilotnu letjelicu korisnijom od ostalih metoda koje se trenutno koriste, a u konačnici omogućavaju prijenos i primanje uputa, te slikovnih i video informacija do zemaljske baze. U domeni gospodarskih djelatnost, kako u prijevozu tereta tako i u prijevozu putnika, njihova primjenjivost dobiva novu dimenziju. Odnosi se to na sofisticiranu podršku u praćenju svih prometnih entiteta tj. vozila i transportnih supstrata, detekciji potrošnje goriva, detekciji onečišćenja, kontroli i regulaciji rizičnih situacija itd.
U sklopu Intertraffica organizirana je pokazna manifestacija i forumi (Amsterdam Drone Week) s vodećim svjetskim proizvođačima bespilotnih letjelica kao podrške širokom spektru prometnih procesa na cestama.
Zaključno, amsterdamski Intertraffic se još jednom pokazao kao pouzdani akcelerator poslovanja i znanja za sektor globalne mobilnosti i sigurnosti prometa, u simbiozi javnog i privatnog sektora. Ostao je čvrsto ukorijenjen kao vodeće globalno poslovno i vladino okupljanje o pametnoj mobilnosti, infrastrukturi, upravljanju prometom, sigurnosti na cestama i parkiranju. I kao što su vrijedni organizatori na kraju poručili: Pridružite se timu s više od 35 tisuća najboljih svjetskih stručnjaka za prometnu tehnologiju i mobilnost kako biste učili, povezivali se i bili inspirirani!