AkcijeSigurnost prometaAkcija Motociklom u život postala punoljetna

prije 10 mjeseci1976 min

Nemojte nakon tragičnih situacija tražiti krivce uvijek u drugim. Činjenica je da su motociklisti najčešće sami krivci za nesreće, poruka je s akcije

Preventivno-edukativna akcija Motociklom u život postala je punoljetna. Akcija je održana 18. put na Automotodromu Grobnik i okupila je dvadesetak motociklista. Kao i svake godine, izuzev korona pauze, na jednodnevnom besplatnom seminaru polaznici kroz zanimljiv i dinamičan poslijepodnevni program upijaju znanja i vještine od stručnjaka. Kroz teoretski i praktični dio. U teoretskom dijelu trojica predavača objašnjavaju, pomažu i upozoravaju motocikliste na opasnosti koje ih čekaju na cesti. Zanimljivo je da su dvojica predavača i sami motociklisti, što sigurno daje na zanimljivosti i težini akcije koju organiziraju Upravni odjel za pomorsko dobro, promet i veze Primorsko-goranske županije i Županijski savjet za sigurnost prometa na cestama Primorsko-goranske županije.

Akcija je pokrenuta 2005. godine, kao reakcija na zaista tragičnu 2004. godinu, kada je na prometnicama Primorsko-goranske županije život izgubilo 48 sudionika u prometu, a čak 15 su bili motociklisti i mopedisti. U proteklih 20 godina život je izgubilo 167 motociklista i mopedista, što je 30 posto svih poginulih u prometu. Ove godine, do početka kalendarskog ljeta troje motociklista i jedan mopedist. Od ukupno sedmero poginulih u prometu. Lani je u istom periodu na prometnicama širom županije izgubljeno četiri života, a među njima je bio samo jedan motociklist.

Znamo li prometna pravila ili samo mislimo da znamo? Svake godine takvo pitanje pred motocikliste postavi Livio Hubička, dugogodišnji voditelj ispitnog centra HAK-a. Na predavanju, prošaranom pitanjima i diskusijom, ustanovi se da se neka pravila zaborave tijekom godina, da se neka pravila nisu niti utvrdila, a svakako da se znakovi, pravila i raskršća mijenjaju tijekom godina. Zato se analiziraju situacije koje motociklistima i drugim sudionicima u prometu nisu “čiste” jer često je neznanje, u prvom redu (ne)poštivanje prednosti, uzrok prometnih nesreća.

Dr. Ledić je govorio kao iskusni kirurg i kao motociklist. Konkretni primjeri, konkretne ozljede. Ledićevo predavanje svake godine ostavi najdublji dojam na motocikliste. Ne govorim vam o posljedicama prometnih nesreća da bi vas odvratio od vožnje na dva kotača već zato da bi vas upozorio da brzina, dokazivanje, neopreznost i nonšalantnost mogu skupo stajati, upozorava dr. Ledić koji je i sam doživio prometnu nezgodu na dva kotača.

Službenik Odjela za sigurnost cestovnog prometa Policijske uprave primorsko-goranske Dino Dolušić govorio je kao policajac s 30-godišnjim iskustvom, ali i kao motociklist. Jednostavna je poruka: budite oprezni jer ste uz pješake najugroženija skupina sudionika u prometu. I nemojte nakon tragičnih situacija tražiti krivce uvijek u drugim. Činjenica je da su motociklisti najčešće sami krivci za nesreće. Dolušić je upozorio na nekoliko elemenata koji ugrožavaju sigurnost motociklista. Precjenjivanje svojih vozačkih sposobnosti, nedostatna ili nekvalitetna oprema te neprilagođena brzina. Kad se nesreća dogodi, nebitno je tko je kriv. Policajac i motociklist upozorava da motociklisti uvijek moraju biti vidljivi. Uvijek vozite s upaljenim svjetlima i preferirajte svjetlu opremu koja je danas sve popularnija u Europi, upravo zbog vidljivosti.

U praktičnom dijelu programa vozač-instruktor Krešimir Erdec Kec, dugogodišnji natjecatelj i osvajač zlatne kacige na Prvenstvu Hrvatske te osnivač motociklističke škole sigurne vožnje, demonstrira kako voziti motocikl. Najprije ispred svoje škole, a potom na vožnji na pisti. Akciju su nadzirali predsjednik i tajnik Savjeta dr. Hrvoje Baričević i Zdravko Lisac.