AkcijeSigurnost prometaAkcija Motociklom u život održala se 20. put

prije 4 tjedna2016 min

Od 11 lani smrtno stradalih motociklista tek dvoje nije izgubilo život svojom krivnjom

Preventivno-edukativna akcija “Motociklom u život” u organizaciji Savjeta za sigurnost prometa na cestama Primorsko-goranske nesreće održala se 20. put. Kao i svih prethodnih godina, akcija se održala na Automotodromu Grobnik, a sastojala se od teoretskog i praktičnog dijela odnosno vožnje po grobničkoj pisti.

U teoretskom dijelu motociklistima su znanja i upozorenja prenosili predsjednik Savjeta za sigurnost prometa na cestama Primorsko-goranske dr. Hrvoje Baričević, iskusni neurokirurg KBC Rijeka i iskusni motociklist Darko Ledić KBC Rijeka te Manja Kosanović iz Službe prometne policije PU Primorsko-goranske. Akciju su dolaskom podržali pročelnica Upravnog odjela za pomorsko dobro, promet i veze Izabela Linčić Mužić, tajnik Savjeta Siniša Rajačić i dugogodišnji voditelj Ispitnog centra HAK-a Livio Hubička. U praktičnom dijelu s motociklistima je radio instruktor sigurne vožnje i motociklistički as Hrvatske Krešimir Erdec. Otkrivao je tajne sigurne vožnje motociklistima i savjetovao kako izbjeći, ali i kako se izvući iz rizičnih situacija na koje kad-tad naiđu motociklisti.

Predsjednik Savjeta prof. Baričević upoznao je polaznike sa Savjetom za sigurnost prometa. Zašto se u ovo doba održava akcija, jasno nam je, motociklisti izlaze na ceste na proljeće. Udio nesreća kod motociklista nesrazmjerno je veći u odnosu na broj motociklista, upozorio je prof. Baričević te podsjetio da je akcija pokrenuta prije 2005. godine, nakon što je godinu prije na cestama Primorsko-goranske županije poginulo 15 motociklista. Ime akcije Motociklom u život, antipod je čestim naslovima u novinama motociklom u smrt, objasnio je predsjednik Savjeta.
Prof. Baričević je istaknuo da se motociklisti najprisutniji na tri ceste. To su Jadranska magistrala, cesta Prezid – Čabar i cesta od Opatije prema Puli. Na tim cestama stradava i najviše motociklista i stoga se na te poteze ulaže najviše u ceste kako bi se smanjila opasnost za motocikliste.
Lani je u Primorsko-goranskoj županiji poginulo 28 sudionika u prometu. Među njima je 11 motociklista i mopedista. Samo dvoje nije poginulo svojom krivnjom. Puno truda, puno ulaganja u preventivu, a statistika je bolna, poručio je dr. Baričević koji je prošao s motociklistima kroz prometne propise i pravila. Ispostavilo se da su mnogi zaboravili što znače pojedini znakovi, a nisu im bila bistra niti neka prometna pravila koja bi trebao znati svaki vozač.

Manja Kosanović iz Službe prometne policije PU primorsko-goranske je upozorila da je svaka treća osoba poginula u prometu motociklist ili mopedist. Vozači na dva kotača sudjeluju u 11 posto nesreća. Ove godine smrtno su stradala dvojica motociklista. Policijska djelatnica je upozorila kako među motociklistima ima sve više droge.

Kirurg Ledić uvijek ima “privilegiju” održati najšokantnije predavanje. Tema su posljedice stradavanja. Nakon predavanja muk u dvorani je već uobičajen. Izlaganje kirurga nije pokušaj zastrašivanja motociklista već ozbiljno upozorenje na posljedice nesreća. Kirurg KBC riječima i fotografijama prolazi kroz najteže nesreće. Fotografije su takve da svakog normalnog motociklistu odvraćaju od rizične vožnje.