AkcijeAktualnostiOdržano gradsko i županijsko natjecanje Sigurno u prometu

prije 2 mjeseca14212 min
https://zmigavac.hr/wp-content/uploads/2024/05/naslovnica.jpg

Ovogodišnje županijsko i gradsko natjecanje „Sigurno u prometu“ održano je u Domu Mladih i dvorani Dinko Lukarić na Kozali 02. svibnja 2024. godine. Natjecanje je održano u organizaciji Autokluba Rijeka, a uz pomoć PGŽ i Grad Rijeka, OGU za sport i tehničku kulturu te uz podršku MUP PU PG, Odjel za sigurnost cestovnog prometa, Prometnu policiju i Dom mladih.

Cilj  i svrha provedbe prometnog odgoja u školama te održavanja ovog natjecanja su odgoj i osposobljavanje učenika osnovnih škola za sigurno kretanje u cestovnom prometu kao pješaka i vozača bicikla.

Svoje  poznavanje prometnih i sigurnosnih pravila kao i vještine upravljanja biciklom odmjerili su učenici osnovnih škola starosti između 10 i 12 godina. Nakon održanih školskih razina natjecanja, koja su provedena tijekom ožujka i travnja, pravo sudjelovanja na županijskoj razini izborilo je ukupno 36 učenika iz 9 osnovnih škola županije pod vodstvom svojih mentora. Svaku ekipu čine po dvije djevojčice i dva dječaka, koji svoju školu predstavljaju u pojedinačnoj i ekipnoj konkurenciji.

Natjecanje se sastojalo i provelo u dva dijela:

1. rješavanje ispita iz poznavanja prometnih pravila i propisa

2. vožnja biciklom na poligonima spretnosti

Teorijsko znanje u poznavanju prometnih pravila i propisa provelo se na računalima u Domu mladih kroz zato predviđenu aplikaciju za provedbu ispita, a sve pod nadzorom ovlaštenog ispitivača HAK-a. Nakon provedenih ispita slijedi praktični dio vještine upravljanja biciklom. U dvorani Dinka Lukarića  uređen je poseban prometni poligon koji se sastoji od 3 pozicije s ukupno 16 različitih elemenata. Zbroj teorijskog i praktičnog dijela ispita daje konačni rezultat.

Nakon završenog natjecateljskog dijela uslijedilo je proglašenje rezultata. Najbolje plasiranim učenicima dodijeljene su prigodne medalje dok su trima najbolje plasiranim školama, uz pehare, uručeni bicikli kao sredstvo za rad te pripremu i osposobljavanje novih generacija učenika za sigurno kretanje u prometu. Nagrade je osigurao organizator natjecanja Autoklub Rijeka.

Ekipno, prema broju bodova najbolji rezultat na županijskoj razini ostvarila je ekipa OŠ  Zvonka Cara iz Crikvenice koju je vodio mentor Ivo Tkalec.  Druga je bila OŠ Čavle pod vodstvom mentorice Mire Reljac , a treća ekipa OŠ Mrkopalj pod vodstvom mentorice Dolores Šegota.

Na temelju ostvarenih pojedinačnih rezultata, najuspješnije dvije djevojčice i dva dječaka predstavljat će Primorsko-goransku županiju na državnom natjecanju koje se od 21. do 24. svibnja održava u Puli. Nabolje plasirani na državnom natjecanju predstavljat će Republiku Hrvatsku u rujnu na europskom natjecanju.

Autoklub Rijeka zahvaljuje se svim suradnicima i pokroviteljima na pomoći u organizaciji i provedbi natjecanja te mentorima na uloženom trudu i zalaganju!

Rezultati
ŽUPANIJSKO NATJECANJE
DJEČACI
1.       LORIS MOKROVČAK OŠ ČAVLE Mentor: Mira Reljac
2.       ŠIME MAREN LONČARIĆ OŠ Z. CARA CRIKVENICA Mentor: Ivo Tkalec
3.       VITO ĆOZA OŠ ČAVLE Mentor: Mira Reljac
DJEVOJČICE
1.       KLARA HICA OŠ Z. CARA CRIKVENICA Mentor: Ivo Tkalec
2.       MARTA GRGURIĆ OŠ MRKOPALJ Mentor: Dolores Šegota
3.       MIA JAGIČIĆ OŠ ČAVLE Mentor: Mira Reljac
ŠKOLE
1.       OŠ Z. CARA CRIKVENICA Mentor: Ivo Tkalec
2.      OŠ ČAVLE, ČAVLE Mentor: Mira Reljac
3.      OŠ MRKOPALJ, MRKOPALJ Mentor: Dolores Šegota

 

GRADSKO NATJECANJE
DJEČACI
1.       GREGOR JUGO OŠ BRAJDA Mentor: Igor Glavić
2.       GABRIJEL BAN OŠ GORNJA VEŽICA Mentor: Vlado Došen
3.       MALIK CRNOVRŠANIN OŠ KOZALA Mentor: Dolores Šegota
DJEVOJČICE
1.       KATARINA KELEMAN OŠ GORNJA VEŽICA Mentor: Vlado Došen
2.       MIA NOTHING OŠ BRAJDA Mentor: Igor Glavić
3.       MIJA SEMION OŠ GORNJA VEŽICA Mentor: Vlado Došen
ŠKOLE
1.       OŠ GORNJA VEŽICA Mentor: Vlado Došen
2.      OŠ BRAJDA Mentor: Igor Glavić
3.      OŠ KOZALA Mentor: Dolores Šegota