AktualnostiTrećina kazni za parkiranje napisana zbog uzurpiranja mjesta za invalide

prije 10 mjeseci2387 min

Na sjednici Savjeta za sigurnost prometa najzanimljivije su točke bile uporaba parkirališnih karti za osobe s invaliditetom te izvješće o sigurnosti prometa za prvih šest mjeseci 2021. godine

Na sjednici Savjeta za sigurnost prometa na cestama Primorsko-goranske županije najzanimljivije su točke bile uporaba parkirališnih karti za osobe s invaliditetom te izvješće o stanju sigurnosti prometa za prvih šest mjeseci 2021. godine.

Tijekom prvih šest mjeseci ove godine na cestama Primorsko-goranske županije život je izgubilo 12 osoba, četiri više no u istom lanjskom periodu. U diskusiji je istaknuto da ne treba smatrati da se stanje sigurnosti pogoršalo u odnosu na lanjsku godinu. Naime, lani je korona gotovo paralizirala život, a tako i promet pa bi bilo bolje usporediti brojke s pretprošlom godinom. Voditelj Službe sigurnosti cestovnog prometa Boris Skeledžić, ujedno i predsjednik Savjeta, istaknuo je da crna statistika sigurno nije posljedica neaktivnosti policije te naveo nekoliko primjera u kojima zaista nikakva preventiva ili represija nisu mogle učiniti ništa. Vozač u poodmaklim godinama koji na preglednom raskršću izazove tragičnu nesreću, pogibija dvoje mladih na strmoj cesti na Krku, a uvijek je prisutan i alkohol.

Pročelnica Upravnog odjela za pomorsko dobro, promet i veze Nada Milošević predstavila je prijedlog Pravilnika o uporabi parkirališne karte za osobe s invaliditetom koji je prošao e-savjetovanje. Županijski odjel lani je preuzeo od državne uprave brigu o parkirnim mjestima za invalide. Pri preuzimanju je uočeno dosta nelogičnosti koje je trebalo ispraviti kako bi se zaštitila prava osoba s invaliditetom. Naime, uočen je niz slučajeva zlouporaba. Osim toga, želi se izaći u susret invalidima kako bi na što jednostavniji način prošli proceduru za dobivanje znaka pristupačnosti. Zanimljive su i brojke koje je iznijela pročelnica Milošević. U 2015. godini evidentirano je 496 znakova, a u 2020. godini 302 znaka. Od 496 znakova, čak 192 nije tražilo produljenje nakon isteka od pet godina. Pokušat ćemo istražiti o čemu je riječ, najavila je pročelnica Milošević.

Pročelnica Milošević na sjednici Savjeta

Na pročelnicu se nadovezao voditelj Službe sigurnosti cestovnog prometa Boris Skeledžić koji je istaknuo da je gotovo trećina lanjskih kazni za parkiranje ispisana zbog parkiranja na mjestu za invalide. Niti ove godine situacija nije bolja. Od 1.650 kazni čak 640 je napisano zbog parkiranja na mjestima za invalide.
Sjednici je nazočila i Marica Mirić, dopredsjednica Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske koja se osvrnula na brojne zlouporaba parkirališnih karata za osobe s invaliditetom, što nije samo hrvatski specifikum.

Savjetnice za rad na projektima Arca Adriatica i AdriSmartFish II Iris Bruketa izvijestila je o postavljanju aktivne prometne signalizacije koja bi trebala sačuvala sudionike u prometu, ali i životinje u sklopu prekograničnog projekta Carnivora Dinarica. Posebna signalizacija postavljena je na Jadranskoj magistrali iznad Jadranova te na lokaciji Rogozno kod Fužina, na staroj cesti Rijeka – Zagreb.
Na više način pokušava se smanjiti broj naleta na divljač. Na potezu Jadranske magistrale od Klenovice do Kozice tehnologijom će se pokušati smanjiti rizik od naleta vozila na životinje. Na smjerokazne stupiće uz rub kolnika postavit će se plavi katadioptri. Nakon što se sustav pokazao efikasnim u Austriji i Njemačkoj i dobrom dijelu Slovenije, plavi katadioptri postavljeni su i na magistrali na Krku, gdje također ubire pohvale. Sustav funkcionira tako da se svjetlost farova odbija od plavih katadioptara u pojas nadomak ceste. Za životinje neugodna svjetlost, odvraća ih od prelaska prometnice. Plavi katadioptri na dionici Klenovica – Kozica postavit će se u sljedećih mjesec-dva, najavila je voditeljica Tehničke ispostave Rijeka Hrvatskih cesta Silvana Sorić na sjednici Savjeta za sigurnost prometa na cestama, .
Lani je na području PU primorsko-goranske evidentirano 300 naleta vozila na divljač, naveo je podatak voditelj Službe sigurnosti cestovnog prometa PU primorsko-goranske Boris Skeledžić.
Hrvatske autoceste također koriste katadioptre na solarno napajanje za odvraćanje životinja na prijelaz ceste. Katadioptri Hrvatskih autocesta produciraju i ultrazvučni signal koji također tjera životinje dalje od ceste. Takav sustav postavljen je na pravcu prema Mađarskoj, gdje je povećan broj naleta na divljač.