AkcijeSigurnost prometaŠkola Brajda otvorila novu sezonu akcije Prvi koraci u prometu

prije 3 dana96 min

U prometno-preventivnoj akciji svake godine sudjeluje oko 2.500 djece

U Domu mladih u Rijeci otvorena je još jedna sezona prometno-preventivne akcije Prvi koraci u prometu. Akcija se provodi od 1998. godine, a namijenjena je učenicima prvih razreda osnovnih škola. Cilj je upoznati najmlađe samostalne sudionike u prometu s osnovnim prometnim pravilima i propisima kako bi usvojili pravilna ponašanja u prometu.

Akcija je započela sudjelovanjem učenika prvog razreda riječke Osnovne škole Brajda. Učenike su pozdravili ravnatelj Doma mladih Goran Gračanin koji je učenicima poručio da će imati što naučiti od iskusnog djelatnika Doma mladih, voditelja programa Josipa Šarlije. Učenicima se obratio i policijski službenik Službe prometne policije Policijske uprave primorsko-goranske Jure Jurković koji je naglasio važnost prometne edukacije i sigurnog sudjelovanja u prometu. Jurković je primijetio da posljednjih godina prometna statistika, kad su u pitanju djeca, puno bolje izgleda no u godinama kada je akcija pokrenuta te istaknuo da akcije poput Prvih koraka u prometu sigurno daju svoj doprinos sigurnosti djece u prometu. Učenike škole iz susjedstva doma mladih pozdravio je i dugogodišnji voditelj programa Josip Šarlija.
Pprometno-preventivna akcija Prvi koraci u prometu se realizira u obliku jednodnevne nastave koja se sastoji od teorijskog dijela u učionici odnosno prometnom kabinetu i praktičnog dijela na improviziranom prometnom poligonu te ima preventivni karakter, a u realizaciji sudjeluju djelatnici Doma mladih u suradnji s djelatnicima prometne policije Policijske uprave primorsko-goranske. U dom mladih dolaze riječke škole, a educirani i iskusni djelatnici Doma mladih posjećuju udaljenije škole.

Učenici se educiraju o prometu, prelaženju kolnika preko pješačkog prijelaza kada nema semafora, sa semaforom, kada promet regulira prometni policajac te vježbaju vožnju i kretanje biciklom u prometu. Naravno, najomiljeniji dio nastave je vožnja biciklom po poligonu Doma mladih.
Prometno-preventivna akcija Prvi koraci u prometu dobro je prihvaćena od učenika, njihovih učitelja i roditelja, a odvija se tijekom cijele školske godine. Akcija s tradicijom od četvrt stoljeća godišnje obuhvati oko 2.500 učenika prvih razreda osnovnih škola Grada Rijeke i Primorsko-goranske županije.

U akciji sudjeluju ili je podržavaju Policijska uprava primorsko-goranska, Odjel gradske uprave za odgoj i školstvo Grada Rijeke, Odjel gradske uprave za sport i tehničku kulturu Grada Rijeke, Upravni odjel za odgoj i obrazovanje Primorsko-goranske županije, Upravni odjel za pomorsko dobro, promet i veze Primorsko-goranske županije i Zajednica tehničke kulture Rijeka.