AktualnostiIzvještajiPrometAutoklub Rijeka i Sekunda na skupu Sigurnost i mobilnost 2022.

prije 1 godina2716 min

U ime Autokluba Rijeka Tomislav Šepić je predstavio projekt prometno edukativnih radionica namijenjen adolescentima Sekunda koja mijenja život

Hrvatski autoklub i Grad Zagreb, tradicionalno u sklopu Europskog tjedna mobilnosti, organiziraju stručni skup “Sigurnost i mobilnost” na kojem su stručnjaci iz Europe i Hrvatske prezentirali modele i aspekte sigurnosti i mobilnosti. Na skupu je bio prisutan i Autokub Rijeka.

U ime Autokluba Rijeka Tomislav Šepić je predstavio projekt prometno edukativnih radionica Sekunda koja mijenja život koji se provode s adolescentima, učenicima završnih razreda srednjih škola na području Grada Rijeke i Primorsko goranske županije od 2003. godine. Adolescencija je period života u kojem mladi preuzimaju različite rizike u svom nastojanju da stvore vlastitu autonomiju te definiraju svoj identitet. Stoga se postavlja pitanje možemo li i na koji način utjecati na njihovo ponašanje u prometu? Kao odgovor na to pitanje, nastao je ciklus interaktivni radionica za učenike srednjih škola Sekunda koja mijenja život. To je samo jedan u nizu projekata Autokluba Rijeka, kojim se nastoji unaprijediti sigurnosti na našim cestama te smanjiti stradavanja, naročito kod mladih ljudi koji su jedna od najugroženijih skupina.

Tomislav Šepić (prvi s lijeva) predstavljao je AK Rijeka

Autoklub Rijeka član ERSC

Prezentaciju European Road Safetty Charter održala je Sophie Vanhove iz VIAS Instituta Belgija i član European Road Safety Charter (ERSC). ERSC je ustrojen od Europske komisije a zastupa najveću platformu civilnog društva za sigurnost na cestama. Više od 3.800 javnih, nevladinih organizacija i drugih subjekata je prihvatilo Povelju i obvezalo se na privodu akcija i inicijativa za unapređenje sigurnosti na cestama. Naglasak u sustavu ERSC je razmjena dobrih iskustava i prakse. HAK je pozvao institucije i organizacije iz Republike Hrvatske koje djeluju na području sigurnosti i mobilnosti da se pridruže ERSC. To je učinio i Autoklub Rijeka te postao članom ERSC 2022. godine.

Darko Grac iz Ministarstva unutarnjih poslova prezentirao Stanje sigurnosti cestovnog prometa u RH tijekom osam mjeseci 2022. godine. U svom izlaganju Grac se dotaknuo statističkih podataka stradavanja na hrvatskim cestama i komparaciji s prethodnom godinom.

Leonid Ljubotina s Fakulteta prometnih znanosti prezentirao je projekt Primjena CycleRAP metodologije u sklopu projekta Sabrina, dok je Tihomir Tomaž Pavičić s NonCarbon akademije prezentirao temu Dekarbonizacije motoriziranog prometa u gradovima, odnosno metodu uklanjanja ugljika iz motora vozila.

Kako utjecati na adolescente u prometu?

Ne ostavljajte dijete u autu

Nikolina Benčević iz udruge Roda prezentirala projekt Ne ostavljajte dijete u automobilu. Upozoravaju da otvoreni prozori, posebno pri visokim temperaturama ne smanjuju zagrijavanje zraka u automobilu u značajnoj mjeri te da se tijelo djeteta zagrijava tri do pet puta brže od tijela odrasle osobe.

Mr. Krešimir Viduka iz HAK-a predstavio je projekt HAK-a Mobilnost starijih osoba – projekt Zlatne godine. Projekt je nastao potaknuti tim problemom kako sve češće u prometnim nesrećama stradaju osobe starije životne dobi. Projekt se provodi u neposrednoj komunikaciji s polaznicima edukacije, elaborira problematiku ukazujući na specifične poteškoće s kojima se stariji sudionici u prometu susreću.