AktualnostiIstraživanjaPrazni kamioni na europskim cestama: gomilaju troškove i zagađuju okoliš

prije 1 godina1863 min

Lani su u EU kamioni potpuno prazni prevalili 34 milijarde kilometara

Svaki dan tisuće dostavnih kamiona prijeđu kilometre i kilometre puta bez ikakvog tereta. Pri tome na godišnjoj razini potpuno prazni prevale udaljenosti od nekoliko milijardi kilometara. Velik je to problem za industriju cestovnog teretnog prometa jer na taj način dolazi do nepotrebnih financijskih izdataka i za pošiljatelje robe i za prijevoznike te do dodatnog onečišćenja okoliša. Naime nakon što kamion isporuči robu često na povratku bude potpuno prazan. Prema podacima Europske komisije, u EU su kamioni potpuno prazni prevalili 34 milijarde kilometara u 2021. godini, što je više od petine ukupne udaljenosti prijeđene u cestovnom teretnom prijevozu. U odnosu na 2020. porast je to od 1,2 posto, piše Tportal.

Martin Willmor, suosnivač i izvršni direktor DigiHaula, digitalne platforme koja usklađuje pošiljke s transportnim vozilima, smatra da je to teško rješiv problem i da je oslanjanje na analogne procese također jedan od problema. Lanac opskrbe kao sektor jedna je od zadnjih industrija koja je postala digitalna, rekao je Willmor, a pokrenuo je DigiHaul nakon duge karijere u DHL-u. Prema njegovim riječima, neki prijevoznici još uvijek rezerviraju dostavu telefonom ili mailom, što znači da informacije o tome što se kamo šalje ne čuvaju na jednom mjestu. Zbog toga je teško pronaći pošiljke robe koje bi kamioni mogli utovariti pri povratku.

U SAD-u su se prazni kilometri transportnih vozila smanjili s 20,6 posto u 2020. na 14,8 posto u 2021. Izvješće Američkog instituta za istraživanje prometa tako pokazuje da zbog rasta cijena prijevoznici puno rjeđe voze bez tereta, no problem je unatoč pozitivnim pomacima i dalje prisutan.
Robb Porter, izvršni direktor američke tvrtke Loadsmart, pokrenuo je platformu Flatbed Messenger kako bi prazne kamione povezao s pošiljateljima kojima treba transport robe. Na taj način jedna tvrtka koja transportira robu može dijeliti kapacitet u svojim kamionima s nekom drugom tvrtkom. Ove godine zbog ove aplikacije prijeđeno je tri milijuna praznih kilometara manje.