AkcijeSigurnost prometaKad je policija na cesti, učenici bez brige prelaze kolnik

prije 1 godina1854 min

Tijekom rujna policija pojačano nadzire prilaze školama

Tijekom rujna, u okviru akcije “Poštujte naše znakove”, policija provodi pojačani nadzor prometa na prilaznim cestama, ulicama i raskrižjima u blizini škola, osobito u vrijeme početka i završetka nastave. Tako prije početka nastave i po završetku policijski službenici nadziru promet pokraj svake osnovne škole, a po potrebi i prate djecu preko prometnica, odnosno, upravljaju prometom.

Policijski službenici I. policijske postaje Rijeka nadzirali su prometnice uz OŠ Fran Franković na Drenovi u Rijeci, kao i ostale njihove kolege u drugim dijelovima naše županije i cijele Hrvatske.
U razgovoru s učenicima, roditeljima i učiteljima može se zaključiti da su svi više nego zadovoljni ovom policijskom aktivnosti te pohvaljuju profesionalnost i predanost policije. Jedna mama prvašića koja svakodnevno dovodi i čeka svoje dijete nakon nastave istaknula je kako s puno povjerenja i s lakoćom prelazi pješački prijelaz s djetetom dok policajci reguliraju promet.

Učiteljica je pak primijetila i da se vozači više pridržavaju propisa, voze smanjenom brzinom, propuštaju pješake… sve dok je prisutnost policije itekako vidljiva na cesti. Pri tome je i pozvala sve roditelje, osobito prvašića, da prilikom pratnje djece u školi ne parkiraju vozila u blizini zgrade škole ili tik uz ulaz jer tako stvaraju nepotrebne gužve i ometaju u prometu ostale pješake, djecu i djelatnike škole. Učenica petog razreda koja prati brata prvašića u prijelazu kolnicima kaže kako bez brige prelazi cestu jer su tu policajci koji joj uvijek pomognu ako treba prevesti brata, a i vozači odmah zaustave vozilo kad vide policiju.

Podsjećamo, policijski službenici prometne policije u rujnu će uz aktivnosti na terenu i u svim osnovnim školama održati predavanja za polaznike prvih razreda kako bi ih upoznali s osnovnim pravilima sigurnog sudjelovanja u prometu. Nakon predavanja prvašićima će se podijeliti reflektirajuće prsluke za koje su sredstva osigurana iz Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa. Također će policijski službenici sudjelovati i na roditeljskim sastancima gdje će dodatno upozoriti roditelje učenika prvih razreda na važnost adekvatnog smještaja djece u vozilu i maksimalno poštivanje zakonskih propisa u cilju sigurnosti. Inače, uz pojačano nadziranje prometa i brzine kretanja svih vozila uz škole, policijski službenici će nadzirati i autobuse namijenjene prijevozu djece do škole. Uz policiju, promet u zonama škola nadziru i pripadnici školskih prometnih jedinica te djelatnici nadležnih prometnih redarstava.