AkcijeSigurnost prometaU tijeku ROADPOL-ovi Dani sigurnosti u prometu

prije 8 mjeseci1593 min

Svakoga dana na europskim cestama u prosjeku smrtno strada 70 osoba

U tijeku su ROADPOL-ovi Dani sigurnosti u prometu. Održavaju se u organizaciji Europske mreže prometne policije pod geslom “Ostani živ i spasi živote”.

Svakoga dana na europskim cestama u prosjeku smrtno strada 70 osoba. Stoga je i cilj samoga projekta Dani sigurnosti u prometu preventivno-represivnim aktivnostima smanjiti broj smrtno stradalih osoba u prometu na razini Europe. Projekt se održava u suradnji s Europskom komisijom te se uvijek provodi istovremeno s Europskim tjednom mobilnosti.

Glavni događaj je Dan bez poginulih u prometu, koji se obilježava u srijedu 21. rujna. Taj dan će se u svim policijskim upravama na području Republike Hrvatske pojačati preventivno-represivne aktivnosti policije s ciljem suzbijanja najtežih prometnih prekršaja, uz korištenje maksimalnog broja raspoloživih policijskih službenika i potrebne tehnike. Cilj je smanjiti broj poginulih u prometu na nulu, barem na jedan dan – dan u kojem nitko neće poginuti na europskim cestama.

Uz nepropisnu brzinu kretanja, distrakcije vozača jedan su od najčešćih uzroka prometnih nesreća. Prošle 2021. godine u Republici Hrvatskoj policijski službenici nadzorom su utvrdili gotovo 78 tisuća prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa te 46 tisuća prekršaja korištenja mobitela za vrijeme vožnje.

Stoga će se paralelno s Danima sigurnosti u prometu, koji traju do 22. rujna, odvijati i ROADPOL-ova operativna akcija na distrakciju, u sklopu koje će policijski službenici svih policijskih uprava pojačano nadzirati uporabu sigurnosnog pojasa u vožnji te korištenje mobitela i drugih uređaja.

Related Posts