AktualnostiPrometna infrastrukturaŽUC će u prometnice Gorskog kotara ove godine uložiti 11,3 milijuna eura

prije 1 godina2634 min

ŽUC upravlja s tisuću kilometara cesta, trećina je na području Gorskog kotara

Županijska uprava za ceste PGŽ u ovoj će godini u prometnice na području županije uložiti 11,3 milijuna eura. Od tog iznosa za redovno održavanje planirano je 6,3 milijuna eura, a 5 milijuna eura za izvanredno ili pojačano održavanje, najavio je na konferenciji za novinare ravnatelj ŽUC-a Robert Maršanić. Od spomenutih 5 milijuna eura, 2,6 milijuna eura uložit će se u prometnice na području Gorskog kotara.

Župan Zlatko Komadina je istaknuo da su se usvajanjem proračuna stekli uvjeti za operacionalizaciju zaključaka županijske skupštine s lanjske sjednice u Ravnoj Gori da se kroz naredne tri godine u područje Gorskog kotara uloži sedam milijuna eura. U tom iznosu trećina su ulaganja ŽUC-a.
– Dogovorili smo se da umjesto kroz tri godine svih 2,6 milijuna eura usmjerimo u ovoj godini i to na način da su prihvaćeni svi zahtjevi za ulaganja u prometnice goranskih gradova i općina, rekao je župan.

Ravnatelj Maršanić prezentirao je gdje će se to ove godine ulagati, a riječ je o devet projekata sanacije i obnove i to po dva na području gradova Vrbovsko i Čabar i Općine Fužine, te na području Mrkoplja, Skrada i Ravne Gore. Pored toga, tu je i sanacija kolnika ceste za Platak, koja nije na području Gorskog kotara, ali je važna za razvoj tog sportsko-rekreacijskog područja.
Maršanić je istaknuo da se na području Gorskog kotara samo za zimsko održavanje prometnica godišnje izdvaja oko 2,5 milijuna eura. Rekao je također da ŽUC sva ulaganja dogovora s gradovima i općinama koji određuju svoje prioritete te da ravnomjerno ulažu u sve prometnice na području Županije.

Spomenuo je i ostale investicije u sanaciju cesta u ovoj godini, a riječ je o 16 projekata izvan Gorskog kotara u ukupnoj vrijednosti od 2,4 milijuna eura. Inače, ŽUC upravlja s tisuću kilometara cesta, trećina je na području Gorskog kotara.