AktualnostiSigurnost prometaCeste Rijeka brinu o prohodnosti 2.000 kilometara prometnica

prije 2 mjeseca414 min

Čak 900 kilometara cesta nalazi se u planinskom području

Kad snijeg zabijeli prometnice Primorsko-goranske županije, kao proteklih dana, pali se “bijeli” alarm. Sve oči, osim kad je riječ o autocestama, uprte su na Ceste Rijeka koji drže prohodnima 2.000 kilometara državnih, županijskih i lokalnih cesta. Od čega 900 kilometara u planinskom području. Ceste Rijeka su ugovorni izvoditelji Hrvatskih cesta za održavanje 530 kilometara državnih cesta, a održavaju i 890 kilometara županijskih i lokalnih cesta kojima gospodari Županijska uprava za ceste. Cestama Rijeka povjereno je i zimsko održavanje nerazvrstanih odnosno gradskih i općinskih cesta na području Rijeke, Bakra, Novog Vinodolskog, Kastva i Viškova.

Kakvim snagama raspolažu Ceste Rijeka? Na raspolaganju je 67 vozila za cijelo područje Primorsko-goranske županije, kamiona, Unimaga i traktora. Kad zabijeli, 20 utovarnih sredstava krca kamione. Posadu čini 160 ljudi koji su raštrkani po cijeloj županiji. Ceste Rijeka imaju dvije stalne baze na Kukuljanovu i u Delnicama. Za zimskih uvjeta formiraju se četiri stalne baze: Gornje Jelenje, Čabar, Vrbovsko i Šapjane. Tu su još i četiri povremene zimske baze: Klenovica, Krk, Cres – Lošinj i Breze.

Pred Ceste Rijeka aktualna zima donijela je dva izazova. Zimski val krajem studenog nije bio zahtjevan, no prošlotjedno je zadao dosta posla i briga.
– Imali smo višednevne padaline, dosta izdašne. Palo je metar snijega u Delnicama. Na nekim pozicijama vjetar “doda” još snijega. Uvijek se držimo prioriteta. Vrlo je bitno održati prohodnom državnu cestu kroz Gorski kotar jer kad se zatvori autocesta, najčešće zbog vjetra, ostaje stara cesta od Delnica prema Rijeci kao jedini pravac. I kad ima puno snijega, kad se sav promet prebaci na staru cestu, prilično je teško odraditi posao kako bi htjeli, objašnjava član uprave Cesta Rijeka Goran Spoja.

Upozorenja vozačima nikad dosta.
– Neprestano ponavljamo da se ne ide na put kad su najave lošeg vremena ako nema velike potrebe. Ponavljamo da se ne smije na cestu bez zimske opreme, da se vozi opreznije, da se drži veći razmak, dodaje Spoja.