AkcijeIzvještajiPrometZabilježeno 22 posto više prekršaja – nevezanja sigurnosnog pojasa

prije 9 mjeseci2743 min

Tijekom četiri mjeseca zabilježeno je znatno povećanje broja prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa u odnosu isto razdoblje prošle godine

Policija je pojačano nadzirala korištenje sigurnosnog pojasa i nepropisno korištenje mobitela u prometu. Jučer, od 16 do 20 sati, kontrolirano je 194 vozača. Zabilježeno je 98 prekršaja, od kojih su 63 nekorištenje sigurnosnog pojasa i šest prekršaja nepropisnog korištenja mobitela u vožnji. Osim sigurnosnog pojasa i mobitela, policijski službenici su također nadzirali i ostale prekršaje u prometu i te evidentirali prekršaje prekoračenja brzine, i to: šest u naselju te osam izvan naselja. Između ostalih, zabilježena su i dva prekršaja vožnje bez položenog ispita, po jedan prekršaj vožnje pod utjecajem alkohola, bez potrebne kategorije, vožnje pod zabranom, neregistriranim vozilom te devet ostalih prekršaja.

Tijekom četiri mjeseca zabilježeno je 22 posto više prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa u odnosu isto razdoblje prošle godine te oko 16 posto manje prekršaja nepropisnog korištenja mobitela u vožnji, što između ostalog ukazuje da policija redovito poduzima aktivnosti usmjerene na sprječavanje ovakve vrste prekršaja.

Unatoč zakonskim odredbama i svijesti vozača da se korištenjem mobitela u vožnji smanjuje mogućnost reagiranja i sigurnog upravljanja vozilom te time znatno povećava rizik nastanka prometne nesreće, mnogi vozači i dalje razgovaraju mobitelom, čitaju, pišu i šalju SMS poruke te na taj način ugrožavaju sebe i ostale sudionike u prometu. Stoga policija i u ovim slučajevima nastoji dodatno senzibilizirati vozače kako je ovakvo ponašanje neprihvatljivo i ugrožava sigurnost prometa na cestama.