AktualnostiIstraživanjaPrometRadionica MobilityLife – upoznajmo mlade s inovativnim tehnologijama u prometu

prije 2 godine6406 min

S namjerom približavanja znanstveno-istraživačkog rada i popularizacije znanosti, u sklopu ovogodišnjeg Festivala znanosti, Pomorski fakultet u Rijeci organizirao je radionicu MobilityLife

Tomislav Krljan, Ana Grbčić, Adrijana Agatić, Neven Grubišić

S namjerom približavanja znanstveno-istraživačkog rada i popularizacije znanosti među širom populacijom, a poglavito mladima, u sklopu ovogodišnjeg Festivala znanosti, Pomorski fakultet u Rijeci organizirao je radionicu MobilityLife. Uz angažman i suradnju voditelja radionice Tomislava Krljana i zamjenika ravnatelja Prometne škole Rijeka, Alena Panića, upoznali su maturante smjera Tehničar cestovnog prometa s teorijskim osnovama bespilotnih letjelica te njihovom primjenom u prometu kao jednim od inovativnih načina za prikupljanje prometnih podataka.

Radionica je osmišljena na način da se razmjene znanja i iskustva te međusobno povežu studenti Pomorskog fakulteta i maturanti Prometne škole. U prvom dijelu radionice provedeno je terensko istraživanje u blizini Prometne škole Rijeka, na sljedeća dva raskrižja: Ulica Milutina Barača i Ulica Jože Vlahovića te Liburnijska ulica i Ulica Jože Vlahovića. Za navedena raskrižja prikupljen je video materijal snimljen bespilotnom letjelicom, a u drugom dijelu radionice, isti je materijal zajedničkim znanjem analiziran pomoću računalnog alata baziranog na značajkama umjetne inteligencije DataFromSky.

U prvom koraku analize georeferenciranog video materijala detektirani su i klasificirani statički i dinamički objekti te utvrđene trajektorije kretanja objekata. U sljedećem koraku analize promatranih raskrižja, utvrđene su: trenutne brzine, akceleracije i deakceleracije detektiranih objekata, definirani virtualni detektori i utvrđene ishodišno-odredišne matrice, evaluirani kapaciteti privoza odnosno prometnih traka u ovisnosti o raspoloživim smjerovima kretanja, utvrđeni intervali slijeđenja i vremenskih praznina te utvrđena vremena putovanja i zauzeća prometnih traka. U posljednjem koraku definirani su virtualni prostori za detekciju različitih prometnih stanja kao što su: prekoračenje najveće dozvoljene brzine, detekcija određene kategorije vozila…

Prije same demonstracije leta bespilotnom letjelicom, studenti i učenici upoznati su s aktualnim pravilima i postupcima za rad bespilotnih letjelica te konstrukcijskim, upravljačkim i regulacijskim elementima istih. Nakon teorijskog dijela radionice, učenicima Prometne škole i studentima Pomorskog fakulteta, demonstriran je let bespilotne letjelice koji je izazvao veliko zanimanje svih nazočnih sudionika.

S obzirom na veliki interes i odaziv na radionicu dogovoreno je, u suradnji s Prometnom školom, održavanje tematski povezanih radionica za maturante Prometne škole. Štoviše, program sljedeće radionice bio bi usmjeren na izradu mikroskopskog prometnog modela, identifikaciju potencijalnih problema te mogućnosti odabira adekvatnog pristupa za pametno upravljanje prometom.