AktualnostiUvodna riječ predsjednika Izdavačkog savjeta Žmigavca 

prije 9 mjeseci2057 min

Povodom pokretanja portala Žmigavca čitateljstvu se obratio prof.dr.sc. Hrvoje Baričević

Poštovani posjetitelji portala Žmigavac,

zadovoljstvo mi je obratiti Vam se povodom pokretanja digitalne verzije istoimenog časopisa. Njegov jubilarni stoti broj, u formi tiskanog izdanja izašao je potkraj prošle godine. Ova edicija zamišljena je kao mjesto idejnog susretanja i analitičkog zbližavanja stručnjaka i poznavatelja u različitim oblastima vrlo složenog konglomerata cestovne prometne sigurnosti. Na tragu trenda digitalne transformacije medijskog prostora, kao i drugih tehnoloških postignuća, izdavači su došli do spoznaja o nužnim promjenama formata ove stručne edicije. Projekt se nastavlja kombinacijom digitalnog i tiskanog izdanja tj. inaugurira se medijski nastup promocijom na portalima Novineta i društvenim mrežama. Neće izostati niti tiskano izdanje kako se ne bi smanjila vidljivost časopisa za onaj segment čitateljstva koji manje koristi IT. Predviđena su četiri broja godišnje s boljom grafičkom opremom, izmijenjenog dizajna i s redefiniranim rubrikama (modulima).

Početak 2004. godine

Povratak u povijest ukazuje na 2004. godinu kada je pokrenut ovaj jedinstveni časopis o prometnoj kulturi i sigurnosti prometa čiji je izdavač Autoklub Rijeka, a suizdavač Savjet za sigurnost prometa na cestama Primorsko-goranske županije. Svojim nazivom (iako je ispravan zakonski pojam „pokazivač smjera“, op.p.) simbolizira povećanu pozornost na određenu radnju u prometu, što će se u budućnosti pokazati kao dobar odabir, jer je taj izričaj uobičajen u komunikaciji između sudionika u prometu. Tijekom svojeg izlaženja iz meritornih stručnih i znanstvenih krugova, pa i šire čitateljske publike permanentno su dolazili poticaji, uz iskrene želje za nastavkom ovog jedinstvenog projekta, još uvijek jedinog takve vrste u Hrvatskoj.

Zahvaljujući distribuciji Novog lista prešao je i županijske okvire, a u digitalnoj formi očekujemo i njegovu povećanu prepoznatljivost na širem planu. Stručni članci iz ove već etablirane tiskovine primarno imaju za cilj iznošenje korisnih informacija o sigurnosti prometa i prometnoj kulturi na afirmativan i popularan način. Ova edicija je stoga pravo mjesto za iznošenje širokih spoznaja o svim segmentima prometne sigurnosti od strane priznatih autoriteta i stručnjaka, kao i svih drugih sudionika u prometu. Njihova znanja i iskustva čitateljstvu mogu odaslati važne poruke i savjete o mnogim krucijalnim čimbenicima prometne sigurnosti, pa i doslovno ponuditi odgovore: kako preživjeti na našim cestama!?

Pozivnica autorima

Osim toga, u Žmigavcu se iznose i novosti iz auto industrije, izgradnje cestovne infrastrukture, izmjene zakona i propisa, preventivnog rada s mladeži i drugog. Dominantno su to teme koje obrađuju problematiku koja su fokusirana na sigurnost i kulturu u prometu u našoj regiji. Kada je riječ o konzumentima, ovaj časopis izravno je okrenut prema širokom čitateljskoj populaciji bez obzira na razinu prometnog odgoja i stupanj obrazovanja. Njegov Izdavački savjet kroz odabir i način obrade pojedinih tema ulaže velike napore u iznalaženju ravnoteže između ekspertnog i popularnog načina predstavljanja statističkih analiza, događanja, vizija, fenomena i svega drugoga što cestovni promet čini najnesigurnijim modalitetom u odnosu na sve druge grane prometa. Pojednostavljeno rečeno, u okviru njegovog medijskog djelovanja svoje mjesto u autorskom radu imaju tehnolozi prometa, inženjeri svih profila, planeri, projektanti, psiholozi, liječnici, pravnici, pedagozi i svi drugi stručnjaci koji na interdisciplinaran način prilaze analizi uzročno-posljedičnih odnosa u konfliktima na cestovnim prometnicama. Međutim, svoje mjesto u autorskom radu imaju i anonimni pojedinci, laici, vozači amateri, kao i sve one osobe i institucije koji imaju što reći o tom slojevitom i dinamičnom fenomenu stigmatiziranom u našoj svakodnevnici. Stoga, stranice ovog portala otvorene su za objavljivanje i drugim autorima i dionicima iz širokog spektra kulture i sigurnosti prometa na području Primorsko-goranske županije kao i šire.

Na kraju, upućujem riječi zahvale na potpori Autoklubu Rijeka i Primorsko-goranskoj županiji, kao i svima onima koji doprinose realizaciji ovog izdavačkog projekta. Nadam se da će ovaj jedinstveni digitalni/tiskani stručni časopis i ubuduće imati neprijeporno značenje u postizanju viših standarda u cestovnom prometu, kako na regionalnoj razini, tako i na širem planu.