AktualnostiIzvještajiIzazvao prometnu u Mošćeničkoj Dragi s 1,71 promila

prije 1 godina2126 min

Zbog neprilagođene brzine 30-godišnjak je u zavoju sletio s kolnika i udario u stablo

Policija je i prošlog vikenda na prometnicama u Primorsko-goranskoj županiji pojačano nadzirala promet te kontrolirala vožnju pod utjecajem alkohola, brzinu, nekorištenje sigurnosnog pojasa i nepropisne uporabe mobitela u vožnji, ali i ostale prekršaje kojima se ugrožava sigurnost prometa na cestama, izvješćuje PU primorsko-goranska.
U spomenutom razdoblju evidentirano je 295 prometnih prekršaja. Od tog broja su evidentirana 124 prekršaja prekoračenja brzine kretanja vozila, 32 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa u vožnji, 15 prekršaja nepropisno korištenja mobitela u vožnji, zatim 11 prekršaja vozača zatečenih u vožnji pod utjecajem alkohola i devet prekršaja upravljanja tehnički neispravnim i neregistriranim vozilima. Zabilježena su i po dva prekršaja vožnje prije stjecanja prava na upravljanje vozilom, kao i u vrijeme važeće zabrane upravljanja vozilom, te ostalih 100 prekršaja.

Od 32 alkotestirana vozača, najveća koncentracija od 1,71 g/kg izmjerena je 30-godišnjem vozaču osobnog vozila. On je pri utjecaju alkohola izazvao prometnu nesreću u nedjelju (28. veljače) oko 1 sat, u blizini Mošćeničke Drage. Upravljajući vozilom marke Golf, riječkih registarskih oznaka, u smjeru Brseča, zbog neprilagođene brzine je u zavoju izgubio nadzor nad vozilom i sletio s kolnika udarivši u stablo. Na mjestu događaja pružena mu je medicinska pomoć i utvrđene lakše ozljede. Poradi izazivanja prometne nesreće pod utjecajem alkohola te vožnje neprilagođenom brzinom je prekršajno sankcioniran i podnijet je protiv njega optužni prijedlog nadležnom općinskom sudu. Sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, za počinjene prekršaje predložena mu je novčana kazna od najmanje 12.500 kuna i izricanje mjere zabrane korištenja vozilom B kategorije na rok od tri mjeseca.
Što se tiče ostalih koncentracija, kod sedmero vozača je utvrđena koncentracija alkohola između 0,51 do 1,00 g/kg, kod trojice od 1,01 do 1,50 g/kg, dok je po jedan vozač evidentiran s koncentracijom do 0.50 g/kg i iznad 1,50 g/kg. Uz navedene, dvojica vozača su odbila alkotestiranje, a jedan test na droge.

Najveća brzina od 186 km/h izmjerena je u subotu (27. veljače) u 22,40 sati na autocesti A6 kod vijadukta Severinske Drage na području Vrbovskog. Posada policijskog presretača zaustavila je osobno vozilo, marke Mercedes, zagrebačkih registarskih oznaka, kojim je upravljao 25-godišnji hrvatski državljanin. Navedenom brzinom kretao se u smjeru Zagreba na mjestu gdje je brzina kretanja određena na 110 km/h. Zbog počinjenog prekršaja, uručen mu je prekršajni nalog s novčanom kaznom od 5000 kuna i izrečena je mjera zabrane upravljanja vozilom B kategorijom na mjesec dana.

Inače, proteklog vikenda dogodile su se i 32 prometne nesreće u kojima je jedna osoba teško, a šest ih je lakše ozlijeđeno. U dvije nesreće što su se dogodile u Rijeci u Osječkoj ulici, ozlijeđena su dvojica mopedista, od kojih su jednom utvrđene teške ozljede. U cilju smanjenja broja prometnih nesreća te ozlijeđenih osoba i ovom prilikom pozivamo sve sudionike u prometu, a osobito vozače mopeda i motocikala, na dosljedno poštivanje svih prometnih propisa i pravila.