AktualnostiKako odlediti stakla automobila?

prije 3 godine5276 min

Zaboravite vruću vodu, ne zaboravite strugalicu. Kao i uvijek, preporuka je preventiva. Prije spavanja prekrijte staklo i ujutro nećete gubiti vrijeme i živce

Tomislav ŠEPIĆ

U doba godine kada temperature padaju ispod nule, svatko od nas barem jednom u životu susreo se sa zaleđenim staklima svog automobila. Za sigurno sudjelovanje u prometu vrlo je važno imati dobru vidljivost i preglednost. Odleđivanje i čišćenje stakala oduzima vrijeme, nespretno je, a najčešće se dešava upravo onda kada najmanje treba, kada nam se jako žuri, rano je ujutro i jako je hladno. U takvim okolnostima na brzinu pokušavamo pronaći neko rješenje, uglavnom, kratkoročno, a ponekad čak riskiramo i materijalnu štetu na svom automobilu.

Što nikako ne smijete raditi?

Mnogi zaleđena stakla pokušavaju odleđivati vrućom vodom, što nikako ne bi trebalo raditi! Osim što neće dati željene rezultate jer će se dio te vode ponovno smrznuti, postoji mogućnost da zbog razlike u temperaturi dođe do pucanja stakla. Ako ipak to već namjeravate raditi vodom, ona treba biti mlaka i vodu treba nanijeti krpom. Međutim, teško da ćete u tim uvjetima pogoditi idealnu temperaturu pa vam svakako ne preporučujemo da se u ovo upuštate.
Dok su stakla zaleđena, nikako nemojte uključivati brisače. U takvim situacijama metlice brisača zalijepljene su slojem leda za vjetrobransko staklo. Pokrenete li ih, oštetit ćete metlice, a grebanjem možete oštetiti i vjetrobransko staklo.
Zaboravite i struganje oštrim predmetima jer na taj način možete ogrebati staklo. CD-i koji su se donedavno mogli pronaći u svakom vozilu bili su jako popularni za tu aktivnost. Ako stružete led, poslužite se strugačem za led koji s razlogom ima rebrastu strukturu.

Kako odlediti zaleđena stakla?

Prilikom početka čišćenja stakala svakako najprije treba zagrijati vozilo. Pojačajte grijanje, a ventilatore usmjerite prema vjetrobranskom staklu. Grijanje iznutra pomoći će vam da lakše odledite stakla izvana. Kad grijanje već djelomično oslabi strukturu leda, možete početi koristiti strugalicu, ali oprezno! Ako je naslaga leda jako debela, prvo sastružite led u kutovima pa zatim krenite prema sredini stakla. Najučinkovitije i najbolje rješenje je na vrijeme nabaviti sredstva za odleđivanje, no ako ga niste kupili na vrijeme, možete ga napraviti i sami. Poslužit će kombinacija jednake količine alkohola i vode ili octa i vode. Ocat je efikasan jer će blago izjesti led, bez da ošteti staklo. Pošpricajte otopinu na stakla i pazite da pritom ne dotičete okolne metalne dijelove koji bi mogli zahrđati.

Kako bi izbjegli čišćenje, googlanje i traženje najefikasnijeg rješenja ranom zorom, dok vam se prsti smrzavaju, a nervozu pojačava činjenica da kasnite, savjetujemo da izdvojite nekoliko minuta večer prije i poštedite se muka. Naime, jednostavno, praktično i efikasno rješenje je karton ili obična prozirna folija koju ćete naći u svojoj kuhinji. Stavite ju preko cijelog vjetrobranskog stakla, a ujutro samo odlijepite. Ako imate priliku, svakako ne šteti prednji kraj automobila parkirati prema istoku kako biste iskoristili barem malo Sunčeve topline ujutro.

Sretan put želi vam Autoklub Rijeka

FOTO Tanner Boriack on Unsplash