AktualnostiIzvještajiLani u prvih pet mjeseci izgubljeno 11 života, ove godine četiri

prije 11 mjeseci2155 min

Na neprilagođenu brzinu otpada 34 posto prekršaja, pokazuje policijska statistika

Na cestama pod ingerencijom Policijska uprave primorsko-goranske u prvih pet mjeseci 2022. godine život je izgubilo četvero sudionika u prometu, znatno manje u odnosu na lanjskih 11. Smrtno su stradala dvojica vozača te po jedan putnik i pješak. Broj ozlijeđenih je gotovo identičan. Od siječnja do svibnja ove godine 284 ozlijeđenih, lani troje manje. Ove godine 70 osoba zadobilo je teške tjelesne ozljede, a lani je crta podvučena pod 59 teško ozlijeđenih. Lakše je ozlijeđeno 214 sudionika u prometu, a lani su zabilježene 222 lakše ozljede. Zabilježene su 1.192 prometne nesreće, što je za 75 nesreća više u odnosu na prvih pet mjeseci 2021. godine. Od ukupnog broja prometnih nesreća, 20 posto je s nastradalim osobama.

Krivac za 7 posto nesreća alkohol

Kako je izgledala petomjesečna statistika u proteklih pet godina, kada je riječ o izgubljenim životima? Godine 2018. izgubljeno je pet života. Godinu kasnije čak 12 poginulih. U 2020. godini šestero poginulih u prvih pet mjeseci. Lani se broj smrtno stradalih penje na 11. Ove godine, znatan pad, četvero poginulih. lzvješće o stanju sigurnosti u cestovnom prometu na području PU primorsko-goranske za prvih pet mjeseci 2022. godine pripremio je i prezentirao na sjednici Savjeta za sigurnost prometa na cestama Primorsko-goranske županije službenik Odjela za sigurnost cestovnog prometa PU primorsko-goranske Jure Jurković i član Savjeta Jure Jurković.
Koji su najčešći prekršaji? Na neprilagođenu brzinu otpada 34 posto prekršaja, na nekorištenje sigurnosnog pojasa 13 posto, na nepropisno zaustavljanje i parkiranje 10 posto, na upravljanje pod utjecajem alkohola 7 posto, na korištenje mobitela 5 posto, na neregistrirano vozilo 4 posto…

Najviše sudara petkom

Od gotovo tri tisuće sudionika prometnih nesreća, devet posto su stranci. Pod utjecajem alkohola sudjelovalo je 143 vozača, što je pet posto sudionika u nesrećama. Statistika kaže da su pogreške vozača uzrokovale 94 posto nesreća. Najčešće se uzroci vožnja nepropisnom brzinom i brzinom neprimjerenom uvjetima (24 posto), nepropisna vožnja unazad (14 posto), vožnja na nedostatnoj udaljenosti (8 posto), nepropisno pretjecanje i obilaženje (5 posto), nepoštivanje prednosti prolaza (10 posto), nepropisno uključivanje (3 posto)… Pogreške pješaka uzrokovale su 0,5 posto prometnih nesreća.
Prema vrstama prometnih nesreća najviše je bilo bočnih sudara (183), udara vozila u parkirano vozilo (258), sudara vožnjom u slijedu (160), sudara iz suprotnih smjerova (91), slijetanje vozila sa ceste (83)… U prometnim nesrećama sudjelovalo je 2.149 vozila, tri četvrtine otpadaju na osobna vozila. Mopedisti i motociklisti sudjelovali su tek u četiri posto prometnih nesreća. Najviše nesreća dogodi se petkom (199), a najmanje nedjeljom (146). Od 12 do 16 sati dogodi se najviše prometnih nesreća.