AkcijeSigurnost prometaAkcija Motociklom u život održana 17. put

prije 2 godine5444 min

Na najprepoznatljiviju akciju Županijskog savjeta za sigurnost prometa na cestama odazvalo se 20 motociklista

Preventivno-edukativna akcija Motociklom u život Županijskog savjeta za sigurnost prometa na cestama Primorsko-goranske županije održana je 17. put. Akcija je pokrenuta 2005. godine, kao edukativni odgovor na enormno stradavanje motociklista u 2004. godini. Te godine na prometnicama Primorsko-goranske županije život je izgubilo 48 sudionika u prometu. Među njima, čak 15 motociklista. Najprepoznatljivija akcija Županijskog savjeta za sigurnost prometa na cestama na Automotodromu Grobnik nudi posebno pripremljen program, teoretski i praktični.

Akciju su vodili predsjednik Županijskog savjeta za sigurnost prometa na cestama PGŽ Hrvoje Baričević, tajnik Savjeta Zdravko Lisac, član Savjeta i službenik Odjela za sigurnost cestovnog prometa PU Primorsko-goranske Jure Jurković, nekadašnji voditelj Ispitnog centra HAK-a Livio Hubička, instruktor sigurne vožnje Krešimir Erdec i prof. dr. Darko Ledić neurokirurg iz KBC-a Sušak.

U teoretskom dijelu 20 kandidata doznalo je više o značaju odgovarajuće zaštitne opreme, predstavnici policije ukazali su na najčešće i najopasnije prekršaje, HAK-ovi ispitivači kroz prigodne testove polaznike su podsjetili što su sve zaboravili od prometnih propisa i pravila. Svake godine predavanje o posljedicama prometnih nesreća dr. Ledića, koji je i sam motociklist, ostavi dubok dojam kod motociklista.

U drugom dijelu programa, motociklistički instruktor Krešimir Erdec kandidatima prezentira tehniku sigurne vožnje te savjetuje kako se izvući iz opasnih situacija bez posljedica. Na kraju akcije, motociklisti upijeno znanje demonstriraju na grobničkoj pisti.