AktualnostiIzvještajiSjednica Savjeta za sigurnost prometa: nikad manje smrtno stradalih

prije 1 godina2113 min

Lani je život izgubilo 12 sudionika u prometu, a desetogodišnji prosjek je 20 poginulih

Na sjednici Savjeta za sigurnost prometa na cestama Primorsko-goranske županije predsjednik Savjeta dr. Hrvoje Baričević je u uvodu sjednice istaknuo da smo 2022. godinu zaključili s gotovo jednoznamenkastim brojem smrtno stradalih u godini dana, što je napredak u odnosu na protekle godine. Lani je život na području Primorsko-goranske županije izgubilo 12 sudionika u prometu.

lzvješće o stanju sigurnosti u cestovnom prometu na području Primorsko-goranske županije u 2022. godini ponudio je policijski službenik Službe prometne policije Jure Jurković te istaknuo da je desetogodišnji prosjek na području PU primorsko-goranske županije 20 poginulih, a 20-godišnji prosjek čak 32 smrtno stradale osobe u godini dana. Tih 12 smrtno stradalih je jako dobar rezultat, ali ne smijemo nikad biti zadovoljni, moramo težiti da se crna brojka dodatno smanji, smatra Jurković.

Tajnik Autokluba Rijeka dr. Mile Perić u svom se izvješću osvrnuo na tehničke preglede vozila u Primorsko-goranskoj županiji za 2022. godinu. Dr. Perić je istaknuo da se povećava broj tehničkih pregleda, što govori da se oporavljamo od krize. Prosječna starost osobnih vozila je 13,3 godina, a uređaji za kočenje najčešća su neispravnost na tehničkim pregledima.

U izvješću o radu Direkcije za prometno redarstvo Grada Rijeke za 2022. godinu ravnatelj Marko Drpić je iznio podatak da je lani evidentirano 21 tisuća prekršaja. Ispisano je 17 tisuća kazni, a četiri tisuće puta pauk je morao premještati vozilo.

Na sjednici su prezentirana izvješća o ulaganjima u županijske i državne prometnice, o stanju sigurnosti na prometnicama pod ingerencijom Hrvatskih autocesta i BINA Istre, o intervencijama Zavoda za hitnu medicinu Primorsko-goranske županije te radu Inspekcije cestovnog prometa za 2022. godinu.