AkcijeIzvještajiROADPOL-ovi Dani sigurnosti u prometu: pojas i mobitel glavni grijesi

prije 2 mjeseca912 min

Kontrolirano je 732 vozača, kod njih 96 je evidentiran prekršaj nekorištenja pojasa u vožnji i 48 prekršaja nepropisnog korištenja mobitela

U razdoblju od 16. do 22. rujna, u organizaciji europske mreže prometne policije ROADPOL provedena je kampanja Dani sigurnosti u prometu. Kampanja je provedena paralelno s Europskim tjednom mobilnosti i ROADPOL-ovom operativnom akcijom na distrakciju (nadzor uporabe sigurnosnog pojasa u vožnji, mobitela i drugih uređaja).

Tijekom operativne akcije na području u nadležnosti Policijske uprave primorsko-goranske kontrolirano je 732 vozača na 113 lokacije. Od ukupnog broja kontroliranih vozača kod njih 96 je evidentiran prekršaj nekorištenja sigurnosnog pojasa u vožnji i 48 prekršaja nepropisnog korištenja mobitela.

Osim spomenutih, evidentirana su i četiri vozača kod kojih je pronađena droga te su prekršajno sankcionirani u skladu sa Zakonom o suzbijanju zlouporabe droge. U akciji su također otkrivena i tri vozača za kojima su bile raspisane potraga, ali i dva vozača koji su kazneno prijavljeni radi počinjenja kaznenih djela iz domene organiziranog kriminaliteta.
Inače, ova već tradicionalna akcija, odnosno Projekt Dani sigurnosti u prometu, provodi se istovremeno u svim zemljama Europske unije raznim preventivno – represivnim aktivnostima, s ciljem smanjenja broja smrtno stradalih osoba u prometu.

U sklopu Kampanje, 21. rujna, obilježen je i Dan bez poginulih u prometu. U vrijeme održavanja ROADPOL-ove akcije, od 16. do 22. rujna, na prometnicama u nadležnosti PU primorsko-goranske nije bilo smrtno stradale osobe.