AktualnostiSigurnost prometaJesenski rok provedbe biciklističkih ispita u sklopu Programa za upravljanje biciklom

prije 2 mjeseca617 min
https://zmigavac.hr/wp-content/uploads/2022/10/potvrda-za-upravljanje-biciklom.jpg

Program osposobljavanja za upravljanja biciklom daje učenicima 5. razreda osnovne škole mogućnost stjecanja dodatnih kompetencija koje pridonose njihovu sigurnijem sudjelovanju u prometu, ali i mogućnost polaganja biciklističkoga ispita i dobivanje potvrde o osposobljenosti za upravljanje biciklom. Djeca s navršenih devet godina, sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, koja su u školama osposobljena i za to im je izdana potvrda, mogu samostalno upravljati biciklom na cesti, a ostala djeca s navršenih devet godina isto će moći samo u pratnji osobe koja je navršila 16 godina.

Provedba provjera znanja u jesenskom ispitnom razdoblju započinje 01.10.2022. i trajati do 15.11.2022. Mole se sve škole i nastavnici da ažuriraju svoje eventualne postojeće prijave ili po potrebi prijave novoosposobljene učenike za pristup provjeri znanja, kako bi se na vrijeme mogao napraviti odgovarajući organizacijski plan provedbe ispita.
Provedba biciklističkih ispita održava se na području Republike Hrvatske te je za iste nadležan Hrvatski autoklub (HAK), dok se organizacijski plan provedbe ispita dogovara u pravilu između lokalnih autoklubova (Autoklub Rijeka na područuju Primorsko goranske županije) , tj. nastavnika koji su zaduženi za Program osposobljavanja za upravljanje biciklom.

Program provedbe biciklističkih ispita se izvodi u trajanju od 16 školskih sati i sastavni je dio školskoga kurikuluma osnovne škole ili programa rada ustanove koja provodi odgoj i obrazovanje djece i mladih i/ili organizaciju slobodnoga vremena djece i mladih, a koja se za njega opredijeli i u kojoj su stvoreni preduvjeti za njegovo izvođenje. Nakon obuke učenik pristupa ispitu te nakon položenoga ispita dobiva Potvrdu o osposobljenosti za upravljanje biciklom.
Ispit se sastoji od dva dijela.

Teorijski i praktični dio ispita

U prvom se dijelu provodi pisana provjera znanja u učionici na računalu. Drugi dio ispita je vožnja bicikla koja se izvodi na poligonu, a obuhvaća: demonstraciju i praktičnu vožnju bicikla na poligonu po zadanim uvjetima. Pisane testove i nacrte poligona izrađuje Hrvatski autoklub.
Da bi se ispit uopće i mogao provesti u nekoj od škola, ona samostalno mora osigurati tehničke uvjete za provedbu biciklističkog ispita, a to podrazumijeva da škola mora imati poligon za provedbu ispita te da računalna učionica u školi mora zadovoljavati minimalne tehničke uvjete za provedbu ispita.
Prijavu kandidata za provjeru može napraviti nastavnik ili druga ovlaštena osoba popunjavanjem on-line obrasca.
Kandidati, tj. učenici ne mogu sami sebe prijaviti za provjeru putem ovog on-line obrasca.
Za prijavu u aplikaciju nastavnici moraju imati aktivan i ispravan CARNet korisnički račun.
Za uspješnu prijavu učenika za pristup provjeri znanja, tj. samom biciklističkom ispitu potrebno je da ovlaštena osoba unesene prijave za sudjelovanje u Programu te iste prijave još i potvrditi za pristup provjeri znanja.

Nakon završetka procesa prijave, prijavljeni kandidati će ostvariti mogućnost sudjelovanja na teorijskom i praktičnom ispitu iz Programa osposobljavanja za upravljanje biciklom.
U svrhu obuke učenika i pripreme za biciklistički ispit na linku: https://bicikli.hak.hr/ nalaze se informacije i svi potrebni materijali za provedbu programa osposobljavanja za upravljanje biciklom.

Nakon uspješno položenog ispita učenici će dobiti potvrdu za samostalno upravljanje biciklom u prometu.
Detaljnije informacije o točnim datumima i lokacijama provedbe ispita bit će objavljene putem web stranice https://bicikli.hak.hr/ ili u izravnoj komunikaciji sa školama i/ili nastavnicima.

Pozivamo sve zainteresirane roditelje, učenike i škole da se uključe u Program osposobljavanja za bicikle koji je potpuno besplatan.

Također, molimo škole da prijave za ispite potvrde na vrijeme, kako bi se mogao napraviti odgovarajući organizacijski plan provedbe ispita.
U vezi svih dodatnih informacija, možete se obratiti u Autoklub Rijeka g.Tomislavu Šepiću na tel. 051/212442, 099/ 5258 442 ili e-mail preventiva@ak-rijeka.hr.

Možda vas zanima priprema za polaganje biciklističkih ispita?