AkcijeSigurnost prometaProgram prometne kulture za najmlađe stiže u PGŽ

prije 2 mjeseca1195 min

Program je potekao iz Finske prije više od 30 godina i provodi se u većini europskih zemalja, u Hrvatskoj kontinuirano od 2013. godine

Županijski savjet prihvatio je inicijativu za uvođenje novog programa prometne kulture namijenjen najmlađima. Preventivna akcija “Program prometne kulture za najmlađe” provodi se u organizaciji udruge Preventivni program o sigurnosti u cestovnom prometu u suradnji s tvrtkom Mini Auti, Jumicar Hrvatska i partnerima: nadležnom policijskom upravom i policijskom postajom, nadležnim društvom Crvenog Križa, dobrovoljnim vatrogasnim društvom ili javnom vatrogasnom postrojbom.

Obuku prošlo 100 tisuća učenika

“Program prometne kulture za najmlađe” preventivna je edukacija o sigurnosti u cestovnom prometu za djecu nižih razreda osnovnih škola. Program je potekao iz Finske prije više od 30 godina i provodi se u većini europskih zemalja. U Hrvatskoj kontinuirano od 2013. godine. Kroz obuku je prošlo više od 100 tisuća učenika drugih i trećih razreda u više od 200 osnovnih škola. U jednom danu radi se sa 100 do 110 učenika. Svako dijete aktivno je 12 minuta. Pojedine škole su partneri u kontinuitetu već devet godina. Prva generacija učenika su sada već studenti.
Program čine dva dijela. Prvi je multimedijsko interaktivno predavanje, gdje djeca kroz igru uče prepoznati opasnosti, usvajaju pravilno ponašanje, važnost horizontalne i vertikalne signalizacije u svrhu povećanja sigurnosti. Drugi dio je praktičan, uključuje samostalno upravljanje vozilima za obuku na prometnom poligonu, uz nadzor instruktora i prometne policije. Djeca tako izmjenjujući uloge pješaka i vozača na simuliranoj prometnici na siguran način uče preuzimanje odgovornosti, predviđanje opasnosti.
Praktično se radi sa svakim polaznikom pojedinačno, pomoću specifičnih didaktičkih pomagala. Dio akcije je prometni poligon sa semaforima za vozače i pješake, prometni znakovi, pješački prijelaz, mali električni automobili…. Realna stvarna prometna buka, mnogobrojni distraktori. Djeca prvi put vide kako izgleda biti vozač i na temelju stečenog iskustva postaju bolji pješaci.

Dvije radionice

Pored prometnog poligona djeca se imaju priliku upoznati se s policijskim vozilima i zanimanjem policajca. Djeca pored učenja o prometu, imaju priliku proći radionice “Osnove prve pomoći” u organizaciji Crvenog križa te “Zaštita od požara za djecu” u organizaciji lokalnih JVP-a i DVD-a.
Po provedenoj obuci polaznici dobivaju diplomu koje im simbolično dijele predstavnici jedinica lokalne i regionalne samouprave. Ovim projektom nastoji se podići razina prometne kulture, te stupanj znanja i vještina potrebnih za sigurno sudjelovanje djece u prometu, ali i utjecati na preuzimanje odgovornosti kod djece.
Program je podržan od strane Ministarstva unutarnjih poslova, Nacionalnog plana sigurnosti cestovnog prometa 2020.-2030, Ministarstva znanosti i obrazovanja te Agencije za odgoj i obrazovanje.