AkcijeIzvještajiPojačani nadzor mopeda i motocikala

prije 12 mjeseci1673 min

Policija je u studenom posvetila pažnju jednoj od najugroženijih skupina u prometu

Policijski službenici su u studenom na području nadležnosti Policijske uprave primorsko-goranske proveli niz aktivnosti pojačanog nadzora vozača s ciljem veće razine sigurnosti u prometu na cestama. Pojačane preventivno-represivne aktivnosti osobito su bile usmjerene na vozače mopeda i motocikala te osobe koje se na njima prevoze.

U tom razdoblju evidentirano je 28 prekršaja iz domene Zakona o sigurnosti prometa na cestama koje su počinili vozači mopeda i motocikala. Od ukupnog broja prekršaja, 21 se odnosi na motocikliste, a sedam prekršaja na vozače mopeda. Najviše prekršaja, njih osam su prekoračenja brzine koja su počinili motociklisti, zatim slijede šest prekršaja nepropisnog pretjecanja i obilaženja koje su također počinili motociklisti te isti broj prekršaja vožnje bez položenog vozačkog ispita i to kod četiri vozača mopeda i dva motociklista.

Uz navedene, zabilježena su i tri prekršaja nenošenja zaštitne kacige kod dva mopedista i jednog motociklista, ali i tri prekršaja vožnje s neregistriranim motociklima te jedan prekršaj motociklista koji je upravljao s tehnički neispravnim vozilom. Svi počinitelji prekršaja su sankcionirani prema važećim propisima.

Inače, tijekom studenoga je evidentirano i 18 prometnih nesreća u kojima je sudjelovalo 15 vozača motociklista i tri vozača mopeda. U njima je ozlijeđeno deset vozača i to osam motociklista i dva mopedista. Pri tome je teško ozlijeđeno pet vozača motocikala i jedan mopedist, dok su lakše ozlijeđena tri motociklista i jedan vozač mopeda.

Related Posts