AktualnostiIzvještajiSigurnost prometaZbog teških prekršaja lani u Hrvatskoj trajno oduzeta 53 vozila

prije 3 tjedna354 min

Na području PU primorsko-goranske lani i ove godine oduzeto je po jedno vozilo, a 10 privremeno

Zbog teških prekršaja Zakon o sigurnosti prometa na cestama ostavlja mogućnost da se vozaču oduzme vozilo. U kategoriji teških prekršaja su, između ostalog, vožnja suprotnim pravcem autoceste, prekoračenje brzine u naselju za više od 50 km na sat od dopuštene ili prometnim znakom ograničene brzine, prolazak kroz crveno svjetlo bez smanjenja brzine ili ponavljanje prolaska kroz više crvenih svjetala, vožnja s oduzetom dozvolom, vožnja s više od 1,5 promila…

Koliko se vozila oduzima, pokušali smo naći odgovor u PU primorsko-goranskoj. Na području Republike Hrvatske do kraja rujna ove godine, od prometnih recidivista koji su zatečeni u nadzoru prometa, a prethodno su već dva ili više puta pravomoćno kažnjeni za počinjenje teških prekršaja, oduzeto je ukupno 491 vozilo.
Od tog broja nakon sudskih presuda 53 vozila su trajno oduzeta. Najviše vozila privremeno je oduzeto na području Policijske uprave zagrebačke (74 vozila). Za dio vozila postupak pred nadležnim sudom je još u tijeku.

Na području Policijske uprave primorsko-goranskoj tijekom 2021. godine oduzeto je za stalno jedno vozilo, četiri privremeno (dva su vraćena), a dva u postupku. Ove godine, do 30. rujna, jedno vozilo oduzeto je za stalno, a privremeno šest vozila (četiri su vraćena, dva u postupku).

U PU primorsko-goranskoj napominju kako u skladu važećim zakonskim propisima policija privremeno oduzima vozilo od vozača i procedura policijskog postupanja je jednaka, bez obzira da li je vozilo u vlasništvu fizičke ili pravne osobe.
Najčešći prekršaji zbog kojih su privremeno oduzeta vozila su vožnja u alkoholiziranom stanju, upravljanje motornim vozilom prije stjecanja prava na upravljanje te vožnja u vrijeme kada je vozačka dozvola oduzeta.

Odluku o trajnom oduzimanju vozila (vlasnik fizička ili pravna osoba) donose sudovi, kao i odluku o prekršaju i postupanju s privremeno oduzetim vozilom. Područni ured Porezne uprave, na čijem se području nalazi prekršajno tijelo koje je donijelo pravomoćnu odluku o prekršaju kojom je trajno oduzeto vozilo, nadležan je za daljnje postupanje s predmetnim vozilom.