AktualnostiSigurnost prometaKorištenje zimske opreme obvezno od 15. studenog do 15. travnja

prije 3 tjedna345 min

Od danas, 15. studenoga zimska oprema obvezna je za sve vrste motornih vozila, bez obzira na vremenske uvjete i stanje na cestama (osim za vozila Oružanih snaga RH), na sljedećim dionicama u Primorsko-goranskoj županiji: A6 Čvor Bosiljevo 2 (A1) – Delnice – Rijeka (čvor Orehovica, A7) D3 Karlovac – Rijeka (D8) – tzv. stara cesta za Karlovac.
Navedena obveza zimske opreme na ovim dionicama na snazi ​​je do 15. travnja sljedeće godine, a propisana je Odlukom o obveznoj uporabi zimske opreme na zimskim dionicama javnih cesta u Republici Hrvatskoj.

Zbog postizanja povoljnijih uvjeta u prometu, policija podsjeća i upozorava sve vozače i sudionike u prometu na odredbe Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

Zimski uvjeti na cestama
Zimski uvjeti na cesti su takvi uvjeti kada je kolnik prekriven snijegom ili kada je na kolniku poledica. Za vrijeme zimskih uvjeta zabranjen je promet motornim vozilima koja nemaju propisanu zimsku opremu i teretnim vozilima s prikolicom. Vozač motornog vozila dužan je prije uključivanja u promet očistiti zaleđena vjetrobranska stakla i snijeg, led ili vodu na vozilu. Vožnja u takvim uvjetima je otežana pa se vozačima savjetuje dodatni oprez u vožnji jer se tada povećava opasnost od nezgoda.

Novčanom kaznom u iznosu od 5 do 15 tisuća kuna kaznit će se za prekršaj pravna ili fizička osoba obrtnik ako u cestovnom prometu naredi ili dopusti korištenje vozila koje nema propisanu zimsku opremu ili teretnog vozila s prikolicom. Za ovaj prekršaj kaznit će se novčanom kaznom u iznosu od 1.500 do 5 tisuća kuna i odgovorna osoba u pravnoj osobi i u tijelu državne vlasti ili tijelu jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave. Novčanom kaznom u iznosu od tisuću kuna kaznit će se za prekršaj vozač ako upravlja vozilom suprotno navedenim odredbama.

Zimska oprema
Pravilnikom o tehničkim uvjetima vozila u cestovnom prometu propisano je da zimska oprema motornih vozila kategorije M i N najveće dopuštene mase do 3,5 tone uključuje zimske gume (M+S) na svim kotačima ili ljetne gume sa minimalna dubina profila od 4 mm i s lancima za snijeg montiranim na pogonskim kotačima. Ispod zimske opreme motorna vozila kategorije M i N najveće dopuštene mase veće od 3,5 tone označavaju lance ili zimske gume (M+S) postavljene na pogonske kotače, a navedena vozila koja ne mogu postaviti lance na pogonske kotače moraju imati zimske gume (M + S) na pogonskim kotačima. Gume na istoj osovini vozila moraju biti identične po obliku gaznoga sloja, nosivosti, brzinskoj karakteristici, vrsti (zimske/ljetne) konstrukcije (radijalno/dijagonalno itd.) i marki/tipu.
Kategorija M: osobni automobili i autobusi, motorna vozila za prijevoz osoba s najmanje četiri kotača
Kategorija N: kamioni, motorna vozila za prijevoz robe s najmanje četiri kotača Zimske gume označene su sljedećim simbolima: M + S, MS ili M&S