AkcijeAktualnostiPrometSigurnost prometaDani tehničke ispravnosti vozila 2022.

prije 4 mjeseca985 min
https://zmigavac.hr/wp-content/uploads/2022/11/dani-tehnicke-ispravnosti.jpg

I ove se godine Autoklub Rijeka pridružuje preventivno-sigurnosnoj akciji nadzora tehničke ispravnosti vozila pod nazivom “Dani tehničke ispravnosti vozila”. Akcija će trajati u razdoblju od 21.11. do 26.11. 2022. godine i odvija se pod pokroviteljstvom Nacionalnog programa za sigurnost cestovnog prometa, a provode ju HAK, CVH i stanice za redovni tehnički pregled vozila. Pozivamo sve zainteresirane vozače da se u navedenom razdoblju jave na neku od stanica za tehnički pregled vozila gdje će im se omogućiti besplatna kontrola tehničke ispravnosti.

Najčešće greške uočene na „Danima tehničke ispravnosti vozila“ prošlih godina su slične kao i najčešće greške zabilježene prilikom redovnih tehničkih pregleda.  Alarmantno je da se na prvom mjestu nalaze uređaji za kočenje. Zanimljivo je da je svake godine statistika ove akcije oko 15% lošija u odnosu na službenu statistiku. Za pretpostaviti je da vlasnici vozila prije redovnog tehničkog pregleda koji ipak predstavlja uvjet za produženje valjanosti prometne dozvole, u određenoj mjeri pripreme svoje vozilo. U ovakvim slučajevima vozila pristupaju pregledima doslovno „s ceste“. Pored toga, pregledu češće pristupaju vlasnici starijih vozila što je djelomičan razlog velikog udjela neispravnih vozila.

Savjeti i pomoć umjesto sankcija

Dani tehničke ispravnosti vozilaSvrha ove akcije je poticanje što većeg broja vozača da preventivno iskontroliraju ispravnost svojeg vozila. Vozilo je, uz vozača i cestu, najznačajniji čimbenik prometne sigurnosti! Ovo je izvrsna prilika za otklanjanje mogućnosti događanja prometne nesreće uzrokovane tehničkom neispravnošću vozila. U sklopu akcije nema sankcioniranja vozača čija su vozila neispravna. Stručno osoblje pregledom i savjetom ukazat će na neispravnosti te o načinu kako ih otkloniti. Napominjemo da se ova dobrovoljna akcija ne odnosi na vozila koja su u tom razdoblju obvezna podvrgnuti se redovnom tehničkom pregledu.

Nadamo se da će vlasnici vozila u što većem broju iskoristiti mogućnost besplatnog tehničkog pregleda, a zatim i poduzeti aktivnosti za otklanjanje utvrđene tehničke neispravnosti. Na taj način izravno će doprinijeti većoj sigurnosti na našim prometnicama.

Požurite iskoristiti ovu priliku! Prvih 10000 sudionika akcije u Hrvatskoj na poklon dobiva i 3 litre tekućine za pranje vjetrobranskog stakla vozila.