AktualnostiSigurnost prometaViškovo dobilo prometno redarstvo

prije 2 tjedna416 min

Redar bi trebao utjecati na smanjenje broja najčešćih prekršaja, a to su zaustavljanje i parkiranje na autobusnim stajalištima, na mjestima za osobe s invaliditetom, na pješačkim prijelazima…

Na Viškovu je startalo prometno redarstvo. Time je Općina Viškovo iskoristila mogućnost koju pruža Zakon o sigurnosti prometa na cestama pa tako, osim policije, promet u mirovanju na području najveće hrvatske općine po broju stanovnika odnedavno nadzire i prometni redar. Prometno redarstvo bavit će se poslovima nadzora i premještanja nepropisno zaustavljenih i parkiranih vozila odnosno nadzorom prometa u mirovanju koji se temelji na Zakonu o sigurnosti prometa na cestama.

– Općina Viškovo je najveća hrvatska općina po broju stanovnika i s nešto više od 10 tisuća registriranih vozila. Općina smo s više od 1000 obrta i trgovačkih društava pa je velik priljev osobnih i dostavnih vozila naša svakodnevica. Jedna od posljedica cjelokupnog rasta i razvoja Viškova su sve veće gužve na našim cestama, ali i sve izraženiji problemi u prometu u mirovanju. Upravo kako bismo povećali razinu sigurnosti u prometu odlučili smo uvesti prometno redarstvo te početi aktivno sudjelovati u nadzoru i premještanju nepropisno zaustavljenih i parkiranih vozila. Osnovni cilj prometnog redarstva Općine Viškovo je uvođenje reda na našim cestama i povećanje sigurnosti svih sudionika u prometu, a posebice pješaka kao najugroženije skupine. Moramo se generalno kao zajednica odviknuti od toga da vozila ostavljamo gdje stignemo, na autobusnim ugibalištima, na mjestima rezerviranim za osobe s invaliditetom na koje nemamo, na pješačkim prijelazima i slično. Zaista se nadam i želim vjerovati da je moje Viškovo takvo i da će se samom pojavom našeg prometnog redara s vremenom povećati broj onih koji poštuju zakone i prihvaćaju činjenicu da moramo početi poštivati „nova“ pravila ponašanja u prometu u mirovanju. Uvjerena sam pak da će se broj prekršaja smanjiti jer će neki postati svjesni da više nema besplatnog kršenja osnovnih prometnih propisa koji se tiču zaustavljanja i parkiranja, istaknula je općinska načelnica Sanja Udović.

Voditelj općinskog Odsjeka za upravljanje i održavanje komunalne infrastrukture, javnih i društvenih objekata, zaštitu okoliša, gospodarenje otpadom i poslove komunalnih djelatnosti Tibor Tramišak kaže kako su najčešći prekršaji iz domene prometa u mirovanju zaustavljanje i parkiranje na autobusnim stajalištima, na mjestima rezerviranom za osobe s invaliditetom, na pješačkim prijelazima, na komunalnim prolazima i prilazima, u raskrižjima, na nogostupima ili u pješačkoj zoni te zaustavljanje i parkiranje suprotno postavljenim prometnim znakovima.
– Naš cilj nije kažnjavanje vozača nego uvođenje reda i podizanje razine prometne kulture. Kazne za većinu prekršaja iznose 300 kuna dok je zaustavljanje i parkiranje suprotno postavljenim znakovima kažnjivo s 500 kuna, a zaustavljanje i parkiranje na mjestima rezerviranim za osobe s invaliditetom iznosom od 700 kuna, dodao je Tibor Tramišak.

U ime policije na konferenciji za medije je bio načelnik Postaje prometne policije Rijeka Ivica Filipović.
– Pozdravljam ovaj korak Općine Viškovo. Ovo je pozitivan korak prema smanjenju broja prekršaja, a vjerujem da će djelovanje prometnog redara povećati protočnost prometa posebice u centru Viškova gdje je opterećenje najveće. Što se tiče obavljanja naših poslova, ovo je i veliki plus za prometnu policiju jer nam na vrhu liste prioriteta nije bio promet u mirovanju pa ćemo se ubuduće moći više posvetiti nekim drugim prekršajima, naglasio je načelnik Postaje prometne policije Rijeka Ivica Filipović.