AkcijeSigurnost prometaDelnički i slovenski policajci organizirali edukativno-preventivnu akciju za motocikliste

prije 2 tjedna856 min

U akciji u Delnicama sudjelovala je udruga Karavana za život i Centar za vozila Hrvatske

U Delnicama je provedena edukativno-preventivna akcija posvećena motociklistima “Sigurno na dva kotača“ u organizaciji službenika Policijske postaje Delnice, u suradnji sa slovenskim kolegama iz Policijske postaje Kočevje, udrugom Karavana za život i s djelatnicima Centra za vozila Hrvatske. Riječ je o već tradicionalnoj suradnji hrvatske i slovenske policije koja se uz pomoć članova navedene Udruge održava u sklopu priprema za predstojeću turističku sezonu, a u cilju zaštite vozača i putnika na mopedima i motociklima.

Policijski službenici su u OŠ Ivana Gorana Kovačića održali radionicu i predavanje o sigurnosti u prometu, značaju poštivanja svih prometnih propisa, sustavne edukacije i redovnog održavanja motocikala, kao i ugroze u prometu korištenjem starijih modela, zatim nekorištenje obvezne opreme i sl. U predavanju su policajci posebno upozorili na nepropisne brzine i vožnju pod utjecajem alkohola ili droga, odnosno drugih opojnih sredstava, kojima vozači motocikala izravno ugrožavaju sebe, ali i sve ostale sudionike u prometu.
Sudionicima susreta podijelili su i promotivno-edukativne materijale sa savjetima u prometu te iskoristili priliku da još jednom upozore sve vozače kako je ovih proljetnih dana za očekivati veći broj motociklista na našim cestama pa je potreban povećan oprez u prometu i poštivanje prometnih propisa. Posebno su upozorili vozače da obrate pozornost na motocikliste u prometu jer su prema aktualnim pokazateljima još uvijek najugroženija skupina vozača u prometu, obzirom da je svaka treća poginula osoba u prometnim nesrećama – motociklist.

Policijski službenik iz PP Delnice Siniša Jurković iznio je tom prigodom i statističke podatke o stradavanju vozača mopeda i motocikala u prometu te upozorio na najčešće prekršaje vozača koji dovode do prometnih nesreća s teškim posljedicama. Policajci iz PP Kočevje su također iznijeli statističke podatke o stradalim motociklistima te zaključili kako unatoč svim preventivnim aktivnostima koje poduzimaju još uvijek imaju veliki broj smrtno stradalih vozača motocikala i s obzirom na broj stanovnika, veću stopu smrtnosti nego je u Hrvatskoj.

Na susretu je inžinjer Tomislav Friganović iz Centra za vozila Hrvatske održao predavanje o nepravilnostima i štetnosti promjena (preinaka) dijelova na motociklima i mopedima. Istaknuo je posebno posljedice koje dovode u pitanje sigurnost vožnje na takvim vozilima. Iz Udruge Karavana za život instruktor i predavač Mladen Stjepan Vitković je upoznao sudionike sa zaštitnom opremom motociklista te naglasio važnost i obvezu njezinog korištenja za sigurnost vozača. Potom su u praktičnom dijelu Ivica Kezele iz autoškole Practic i demo timovi Udruge Karavana za život prezentirali sigurnu vožnju motociklom i pravilno ponašanje vozača u izvanrednim situacijama. Na poligonu su slovenski policajci i održali pokaznu vježbu spretne i sigurne vožnje na motociklima.

Bila je to prilika za vozače motocikala i mopeda da se okušaju u svojim vozačkim vještinama te su mogli, između ostalog, naučiti pravilno kočenje ili kočenje s velikih brzina, pravilno upravljanje motociklom, tzv. obrnuto upravljanje i još puno drugih važnih informacija za sigurno upravljanje svojim ljubimcima na dva kotača.

Related Posts