AkcijeSigurnost prometaU Rijeci obilježen 3. Nacionalni dan sigurnosti cestovnog prometa

prije 1 godina2305 min

Obilježavanje prati kampanja “U modi su nova pravila”

Na Jadranskom trgu u Rijeci obilježen je 3. Nacionalni dan sigurnosti cestovnog prometa koji je poslužio kao dodatna prilika da se građane neposredno upozna s posljednjim izmjenama i dopunama Zakona o sigurnosti prometa na cestama i odgovornom ponašanju u prometu.

Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske, u sklopu Nacionalnog plana sigurnosti cestovnog prometa, nositelj je raznih aktivnosti kojima građane informira i educira o važnosti odgovornog ponašanja u prometu kako putem službenih i društvenih mreža, tako i u posebnim informativnim kornerima u deset hrvatskih gradova među kojima je i Rijeka.

Obilježavanje prati kampanja “U modi su nova pravila” kojoj je cilj informirati građane, posebice vozače osobnih prijevoznih sredstava, ali i sve druge sudionike u prometu, o novim prometnim pravilima koja su stupila na snagu posljednjim izmjenama i dopunama Zakona te educirati o važnosti sigurnosti u cestovnom prometu.
Nova kategorija vozila, osobna prijevozna sredstva, uključuje vozila poput električnog romobila, električnog monocikla, segwaya, hoverboarda i sličnih. Promotori su u interaktivnom informativnom kutku posjetitelje informirali o istaknutim novim prometnim pravilima, a svi zainteresirani građani imali su mogućnost zaigrati i edukativni kviz, provjeriti svoje znanje te preuzeti reflektirajuću naljepnicu i informativni letak.

Policijski službenik iz Službe prometne policije PU primorsko-goranske Jure Jurković upoznao je medije o važnosti obilježavanja nacionalne kampanje “U modi su nova pravila” kojom se ističu nove izmjene odredbi Zakona o sigurnosti prometa na cestama, a kojima su regulirana osobna prijevozna sredstva (e-romobil, električni motocikl..) Novim odredbama Zakona uređen je i način prometovanja s navedenim vozilima, obveznost nošenja zaštitne kacige, ali i najniža dob vozača, kao i novčane kazne za prekršitelje u rasponu od 300 do 1.000 kuna.