AktualnostiIzvještajiU EU dvoznamenkasti pad prodaje novih automobila

prije 11 mjeseci1552 min

Potražnja za novim automobilima u EU pada deseti mjesec zaredom

Potražnja za novim automobilima u EU ponovo je oslabila u svibnju, deseti mjesec zaredom, odražavajući probleme u nabavnim lancima i smanjenu kupovnu moć građana zbog inflacije. U EU je u svibnju registrirano nešto više od 790 tisuća novih automobila, za 11 posto manje nego prošlogodišnjeg svibnja, utvrdila je europska udruga proizvođača automobila ACEA.
Sva četiri vodeća tržišta bilježila su dvoznamenkasti pad potražnje, a najveći je bio u Italiji gdje se smanjila za 15 posto. Slijedi Španjolska s 11-postotnim padom, a blizu su i Njemačka i Francuska koje su bilježile pad od desetak posto manje registriranih novih automobila nego u prošlogodišnjem svibnju. U Hrvatskoj je u svibnju prema ACEA-inim podacima registrirano 4.055 novih automobila, za 9 posto manje nego u istom prošlogodišnjem mjesecu.

I podaci za razdoblje od siječnja do svibnja pokazuju dvoznamenkasti pad potražnje za novim automobilima u EU, za 13,5 posto, uz registrirana 3,72 milijuna novih vozila. Potražnja u Italiji smanjena je gotovo za četvrtinu, a u Francuskoj za šestinu, pokazuje ACEA-ino izvješće.