AkcijeSigurnost prometaAutoklub Rijeka: proljeće je vrijeme za prometnu preventivu

prije 2 tjedna4618 min

Radionica Sekunda koja mijenja život, natjecanje Sigurno u prometu, osposobljavanje biciklista i Preventivno-edukativni program Klik obilježili su proljetnu preventivu AK Rijeka

Tomislav ŠEPIĆ

Dolazak proljeća doba je godine kada dolaze ljepši i duži dani, dolaze neke nove aktivnosti koje smo zimi stavili postrani. Ali gotovo da se proljeće ne može zamisliti i bez prometno preventivnih akcija koje se u ovom doba godine intenziviraju. U Autoklubu Rijeka smatraju da se na smanjenje prometnih nesreća i stradanja treba odgovoriti prevencijom. I zato već godinama Autoklub Rijeka provodi niz prometno preventivnih programa i projekata, vodeći računa da obuhvati sve starosne kategorije sudionika u prometu te polazeći od postavke da su znanje, vještina, ali i visok stupanj osobne odgovornosti pješaka i vozača preduvjet sigurnom sudjelovanju u prometu na cestama. Stoga je upravo najveći fokus takvih akcija
usmjeren prema najmlađima, djeci i učenicima do 18 godine života kao najranjivijim sudionicima u prometu.
Prometni odgoj još uvijek nije dio redovite školske nastave, što znači da je nužno ulagati mnogo truda da bi učenici kao svoju slobodnu aktivnost izabrali učenje prometa. Upravo stoga su programi koje provodimo razvijani kako bi omogućiti učenje prometa izvan školskog sustava. Mladenačko doba najprikladnije za stvaranje navika pa prema tome i stvaranje sigurnosnih navika koje bi trebale rezultirati takvim ponašanjem kod kojeg je mogućnost nezgoda manja. Neka istraživanja pokazala su da sudionici u prometu koji su u doba djetinjstva i mladosti kroz sistematski prometni odgoj usvajali određene vještine, navike i stavove neophodne za sigurnije kretanje u promet imaju manje prometnih nesreća od ostalih sudionika u prometu.

Prometne radionice Sekunda koja mijenja život
Autoklub Rijeka tijekom cijelog proljeća provodi svoje nadaleko poznate prometne radionice “Sekunda koja mijenja život”, namijenjene učenicima u adolescentnoj dobi. Kroz osam nastavnih sati koliko se provodi s pojedinim razredom, učenicima koji su pred polaganjem vozačkih ispita, nastoji se ukazati koje opasnosti u prometu ih vrebaju kao mlade vozače, koji su najčešći uzroci prometnih nesreća i kako ih spriječiti.

Natjecanje Sigurno u prometu
Županijsko natjecanje “Sigurno u prometu”, učenika petih razreda u poznavanju prometnih propisa i vještine upravljanja biciklom u organizaciji Autokluba Rijeka održano je 29. travnja u Domu mladih i Dvorani Dinko Lukarić. Kako bi se plasirali na županijsko natjecanje u školama su provedena školska natjecanja od kojih su dva najbolja dječaka i dvije djevojčice predstavljali ekipu škole, a najbolji učenici na županijskom natjecanju predstavljali su Autokluba Rijeka i Primorsko goransku županiju na državnom natjecanju u Rovinju.
Osnovna škola Juraj Dobrila u Rovinju je od 17. do 20. svibnja bila domaćin ovogodišnjeg, 28. državnog natjecanja iz poznavanja prometnih propisa i vještine upravljanja biciklom “Sigurno u prometu”. Natjecanje je namijenjeno djeci petih i šestih razreda osnovnih škola, a kojeg zajednički organiziraju Hrvatski autoklub i Agencija za odgoj i obrazovanje, uz potporu Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa a sve s ciljem smanjivanja stradavanja u cestovnom prometu.
Natjecanje “Sigurno u prometu” se provodi ukupno na tri razine, uz spomenuto državno koje mu prethode najprije školska natjecanja pa županijska. O samoj akciji najbolje govore brojke, u školskoj godini 2021/22. kroz sve razine natjecanja ukupno je bilo uključeno 2.389 učenika iz 191 osnovne škole u Hrvatskoj. Taj podatak dovoljno govori koliko je natjecanje važno u prometnom odgoju djece i mladih te zalog za budućnost za odgovorno sudjelovanje u prometu. Kontinuiran i predan rad na ovom području jamstvo je naše sigurnije prometne budućnosti.
Odvijanje samog natjecanja prilično je zahtjevno, traje dva dana te je važno pokazati znanje u poznavanju prometnih propisa i umijeće vladanja biciklom. Prvog dana natjecanja učenici su pristupili polaganju teorijskog dijela ispita gdje je testirano znanje iz poznavanja prometnih propisa, a zatim provjera vještina snalaženja u prostoru kroz biciklistički poligon nazvan “labirint života” koji simulira situacije u kojima se biciklisti mogu naći na cesti, kombinirajući znanje iz područja prometnih propisa i pravila sa vještinom upravljanja biciklom u realnoj situaciji na cesti. Drugog dana natjecanja
provedeno je testiranje vještina upravljanja biciklom na tri različita biciklistička poligona. Ekipu Autokluba Rijeka kao predstavnike Primorsko-goranske županije činile su učenice Lucija Milinović (OŠ Čavle) pod vodstvom mentorice Mire Reljac i Mia Miloš (OŠ Ivanka Trohar Fužine) pod vodstvom mentora Vladimira Roguljića te učenici Karlo Glažar (OŠ Gornja Vežica) pod vodstvom mentora Vlada Došena i Ivor Perković (OŠ Čavle) pod vodstvom mentorice Mire Reljac.
Primorsko goranska županija u ekipnoj konkurenciji zauzela je 11 mjesto. Čestitamo mentorima Miri Reljac, Vladi Došenu i Vladimiru Roguljiću na pripremi učenika i odličnom rezultatima i ostvarenim na ovogodišnjem državnom natjecanju.

Provedba Programa osposobljavanja za upravljanje biciklom
Prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama djeca do svoje 14. godine starosti ne smiju samostalno upravljati biciklom u prometu ukoliko za to ne posjeduju Potvrdu o osposobljenosti za upravljanje biciklom. Temeljem toga još 2016. godine donijeta je odluka o donošenju Programa osposobljavanja za upravljanje biciklom i biciklističkoga ispita.
Trenutno važeći Program u prvom redu namijenjen je učenicima petih razreda osnovne škole koji se za njega opredijele međutim, iznimno se u Program mogu uključiti i učenici od šestog do osmog razreda koji se u njega nisu mogli uključiti u petom razredu osnovne škole. Sam program provodi se u suradnji s Ministarstvom unutarnjih poslova, HAK-om i agencijom nadležnom za odgoj i obrazovanje. Za pripremu i obuku kandidata nadležni su ravnatelji osnovnih škola odnosno učitelji tehničke kulture ili drugi učitelj koji je prošao odgovarajuću edukaciju agencije nadležne za odgoj i obrazovanje.
Provedba programa propisana je u trajanju od 15 školskih sati i sastavni je dio školskoga kurikuluma osnovne škole ili programa rada ustanove koja provodi odgoj i obrazovanje djece i mladih i/ili organizaciju slobodnoga vremena djece i mladih, koja se za njega opredijeli i u kojoj su stvoreni preduvjeti za njegovo izvođenje. Nakon obuke učenik pristupa ispitu te nakon položenoga ispita dobiva Potvrdu o osposobljenosti za upravljanje biciklom. Važno je naglasiti kako je sam program dobrovoljan te potpuno besplatan za učenike. Godišnje su predviđena dva roka za polaganje ispita proljetni i jesenski. Proljetni je predviđen u terminu 15. travanj – 15. lipanj dok bi se jesenski održavao od 15. rujna do 15. studenog. Upravo ovog proljeća Autoklub Rijeka, proveo je proljetni ispitni rok za osnovne škole Rijeke i okolnih gradova i općina koje su iskazale interes, odnosno koji su s zainteresiranim učenicima prošli obuku od 15 nastavnih sati koliko je to propisano samim programom. Sami ispiti provedeni su tijekom lipnja, u suradnji s Dom Mladih iz Rijeke gdje su se ispiti i održali. Ispit se sastoji od dva dijela, teorijskog testa i vožnje bicikla na poligonu po zadanim uvjetima. Pisane testove i nacrte poligona izrađuje HAK. Pisanu provjeru znanja i polaganje praktične vožnje bicikla na poligonu provodi zaposlenik HAK-a ili autokluba te policijski službenik. Djeca koja su u školama osposobljena i za to im je izdana potvrda mogu samostalno upravljati biciklom na cesti, dok ostala djeca s navršenih devet godina isto mogu ali samo u pratnji osobe koja je navršila 16 godina. Djeca osim kao putnici u vozilima, pojavljuju se u prometu i kao pješaci odnosno vozači bicikla te
samim time pripadaju najranjivijoj skupini u prometu.
Bez obzira na to u kojem svojstvu djeca sudjeluju u prometu na cesti, od velike je važnosti sustavno učenje prometne kulture od najranije životne dobi. Ovaj program nesumnjivo pridonijeti će tome, a dugoročno gledano za cilj imamo bolju prometnu kulturu s manje stradalih u prometu ponajprije one s najtežim posljedicama.
Autoklub Rijeka poziva ravnatelje osnovnih škola te učitelje tehničke kulture da se jave u Autoklub Rijeka te uključe u provedbu Programa osposobljavanja za upravljanje biciklom. Novi ispitni (jesenski ) rok kreće već početkom školske godine u rujnu.

Preventivno-edukativni program Klik
Preventivno-edukativni program “Klik – sigurnosni pojas – navika odgovornog ponašanja u prometu“ je namijenjen adolescentima, mladima od 15. do 20. godine života. Poznato je da su adolescenti u potrazi za svojim identitetom i samostalnošću, često skloni neslaganju s odraslima i usvojenim pravilima ponašanja pod izgovorom da im se ograničava sloboda. Ta se životna faza odlikuje konsolidiranjem mentalnog života, kristalizacijom stavova i mišljenja, te posebno racionalnim mentalnim sazrijevanjem. Upravo je opisani profil ličnosti jedan od ključnih razloga rizičnog ponašanja u prometu, a što potvrđuje i statistika stradavanja.
Vezanje sigurnosnog pojasa u vozilu je zakonska obveza vozača i putnika, ali se može interpretirati i kao dio osobne kulture. Ne vezanje sigurnosnog pojasa je čin nekulturnog i neodgovornog ponašanja, a reflektira se u odnosu prema vlastitoj obitelji i prijateljima, drugim sudionicima u prometu, službama koje se brinu za zdravlje i sigurnost sudionika u prometu te široj zajednici koja snosi velike gubitke i troškove nastale uslijed stradanja u prometnim nesrećama.
Cilj preventivno-edukativnog programa “Klik” je stjecanje kompetencija, znanja o sigurnosnim i zaštitnim mjerama i radnjama, prije i za vrijeme upravljanja (ili prevoženja) vozilom, kao i razvoj vještina odgovornog i sigurnog ponašanja u prometu. Sam program realizira se u trajanju dva školska sata i sastoji se od teoretskog dijela – predavanja u učionici i praktičnog dijela – na simulatorima sudara i simulatoru prevrtanja. Dakle, u prvom koraku, kroz jedan nastavni sat, prezentira se i u razgovoru s učenicima obrazlažu teoretski aspekti i dokazi o neophodnost korištenja sigurnosnog pojasa u vožnji. Nakon teoretskog dijela instruktori na simulatorima prevrtanja i sudara učenicima prezentiraju posljedice prometnih nesreća u kontroliranim uvjetima- prevrtanje vozila i sudar s nepomičnom preprekom. Ovim se projektom utječe na promjenu ponašanja srednjoškolaca, usvajanje i stjecanje pozitivnih stavova o njihovoj ugroženosti u prometu.
Dana 2. i 3. svibnja, preventivno edukativni program Klik proveden je na području Rijeke za učenike riječkih srednjih škola i studente Veleučilišta u Rijeci.

I za kraj, važno je napomenuti da su sve prometno preventivne aktivnosti Autokluba Rijeka u potpunosti besplatne kako za roditelje tako i za škole. Uključite se u naše programe kako bi bili sigurniji i odgovorniji u prometu.