AktualnostiSigurnost prometaCrvenimo se na karti Europe, zajedno Bugarskom i Rumunjskom, a diskusija ide u krivom pravcu

prije 2 tjedna853 min

Istup Marka Ševrovića s Fakulteta prometnih znanosti u Zagrebu u emisiji HTV-a Otvoreno

Što donose izmjene Zakona o sigurnosti prometa na cestama? Zašto su se pobunili liječnici obiteljske medicine? Hoće li uskoro, zbog njihovih prijava, velik broj pacijenata ostati bez vozačke dozvole? Hoće li se one oduzimati i oboljelima od dijabetesa? Hoće li bez dozvole ostati svi kojima je dijagnosticiran PTSP? Hoće li pacijenti kriti svoje dijagnoze da ne ostanu bez vozačke? Tim su se pitanjima u emisiji urednika i voditelja Mislava Togonala bavili gosti: Nataša Ban Toskić, predsjednica Koordinacije hrvatske obiteljske medicine, Josip Mataija, voditelj Službe za sigurnost cestovnog prometa MUP-a, Marko Ševrović, Fakultet prometnih znanosti u Zagrebu, Zrinka Mach, predsjednica Hrvatskog saveza dijabetičkih udruga, te Tomislav Dulibić, državni tajnik u Ministarstvu zdravstva.

Marko Ševrović s Fakulteta prometnih znanosti u Zagrebu kaže kako mu je gotovo nevjerojatan način komunikacije i da misli da se stvari dižu tenzijski na puno više od onoga što bi trebalo biti, prenosi portal HTV-a.
– Mi kao Hrvatska objektivno imamo problem. Mi se stalno crvenimo na toj karti Europe, zajedno Bugarskom i Rumunjskom i mene je osobno sram što je situacija sa sigurnosti u prometu u Hrvatskoj takva kakva jeste – po broju mrtvih, po broju teško ozlijeđenih. Imamo tri puta više mrtvih na 100 tisuća stanovnika od najboljih zemalja, a imamo moderne autoceste, relativno dobre automobile, kaže Ševrović.
– Po meni se ovdje potpuno krivo interpretiraju stvari, govori se da će netko nekome oduzimati vozačke dozvole. Dakle, mi ovdje govorimo o pojedincima koji su neodgovorni, odgovorni pojedinac ako mu liječnik kaže – dobio si lijek zbog kojeg ne smiješ voziti – on neće voziti. Tu pričamo o kršenju liječničke tajne. A gdje je kršenje prava na život osobe koja strada u nesreći koju je uzrokovala osoba koja nije smjela upravljati vozilom, zapitao se Ševrović.