AktualnostiIzvještajiTransport&logistic München: transportna industrija kao predvodnik tehnoloških inovacija

prije 11 mjeseci21210 min

Vizije učinkovitijeg i sigurnijeg prometa predstavljene su na sajmu Transport&logistic u Münchenu

Prof.dr.sc. Hrvoje Baričević

Od 9. do 12 svibnja održana je u Münchenu najveća svjetska smotra tehnoloških dostignuća iz područja logistike i IT (inteligentnog transporta), novih vizija na području transportne industrije. Četiri dana sajma, pune dvorane, izlagači i posjetitelji iz cijeloga svijeta te dinamična industrija koja je i dalje u permanentnom usponu, relevantne teme iz logističkog sektora – bit su ovogodišnje smotre. Ukupno 2.320 izlagača iz 67 zemalja i više od 75.000 posjetitelja iz preko 120 zemalja (2019. godine: 63.893 posjetitelja iz 125 zemalja) došlo je na Međunarodni sajam logistike, mobilnosti, IT-a i lanca opskrbe.

Na otvaranju su predstavnici njegove uprave naglasili činjenicu “da transportna industrija daje snažan poticaj u izazovnim vremenima, te da ništa ne funkcionira bez logistike.” Savezni ministar digitalnih poslova i prometa dr. Volker Wissing bio je impresioniran otvaranjem ove megamanifestacije s komentarom:
“Ono što ovdje vidite još jednom pokazuje da je transportna i logistička industrija predvodnik kada su u pitanju inovacije, napredak i moderne tehnologije”.

Tahografski uređaji i simulatori vožnje

U domeni koja pokriva područje cestovne logistike i prometne sigurnosti predstavljene su brojne tvrtke koje su nudile nove verzije ili poboljšanja tehničkih uređaja kao što je navigacijska oprema, tahografski uređaji i drugo. Jedno od vodećih imena u tom sektoru je tvrtka Siemens VDO koja nudi i alternativna rješenja za praćenje i racionalniju eksploataciju voznih parkova, lociranje, navigaciju i komunikaciju između sudionika u prijevozu. Proširene su i unaprjeđenje verzije baznih modela uređaja za zapisivanje podataka o vozačima i vozilima putem računala koja analitički obrađuju strukturu radnog vremena i parametre kretanja voznih parkova u realnom vremenu. Tvrtka TachoPlus i dalje u ponudi ima revidirani paket instruktivno-konzultativnog priručnika za teoretsku i praktičnu pripremu vozača i pratećeg stručnog osoblja.

Na Sajmu su predstavljeni i najsofisticiraniji simulatori vožnje namijenjeni obuci vozača i rukovatelja prekrcajnih sredstava unutarnjeg transporta – vodeće su to tvrtke u svijetu robotike i mehatronike. ECA grupa razvila je tako inovativni koncept kombiniranjem simulacije kretanja vozila i njegovog okruženja s didaktičkim metodama podučavanja. Pomoću auto simulatora korisnik ima mogućnost potpunog treninga prije samog izlaska na cestu kao i mogućnost edukacije, te kako pravilno anticipirati u kritičnim trenucima. Naposljetku, znanje o tome kako reagirati u kompleksnim situacijama od ključne je važnosti se sve vozače neovisno o njihovom iskustvu. Simulatori se sve više koriste za trening vozača diljem svijeta jer su vrlo učinkovit obrazovni alat namijenjeni svim razinama vozača (vozači-početnici ili osobe koji su godinama izvan aktivne vožnje). Oni pružaju siguran i precizan način testiranja interakcija vozača u funkciji slučajnih procesa, bez ugrožavanja života ili oštećenja opreme. Tehnologija funkcioniranja simulatora vožnje dostigla je gornju granicu tehničkog savršenstva jer visoko kvalitetna grafika vjerno prikazuje okruženje vozača (cestu, znakove, vozila…) i sve vremenske situacije (dnevno svijetlo, noć, kišne uvjete, maglu, suton…) te pridonosi lakšem i kvalitetnijem osposobljavanju za upravljanje vozilom. Poznato je i da takva obuka smanjuje strah polaznika, a nema rizika ni posljedica grešaka koje su moguće u realnim okolnostima. Međutim naglašeno je i da simulator ne može zamijeniti stvarnu vožnju jer je ona društvena aktivnost koja predmnijeva odgovornost vozača prema ostalim sudionicima u prometu.

Jednostavan, intuitivan, potpuno posvećen suvremenoj tehnologiji cestovnog prometa, pristup je koji nudi tvrtka FAI Service S Coop. Također i kompletan program upravljanja voznim parkom s modularnim varijacijama upravljanja potrošnje gorivom kroz korištenje karticom Lumesia za upravljanje intermodalnim prijevozom. Lumesia omogućava vozaču i njegovoj tvrtki da koordiniraju i upravljaju prometnim operacijama i u nepredviđenim okolnostima kao što su incidentna događanja.

Predstavljanje naše regije

Raznolik i bogat četverodnevni program obilovao je međunarodnim konferencijskim panel diskusijama, stručnim tribinama i tematskim debatama… Na ovogodišnjem sajmu predstavljen je do sada najveći broj hrvatskih tvrtki iz područja prometnih djelatnosti. Riječki prometni pravac uspješno je prezentiran od strane predstavnika brojnih tvrtki i institucija vezanih uz lučki transport, logistiku i sve vrste pratećih usluga, kao i institucija vezanih uz pomorstvo i promet, sve pod motom “Rijeka se vraća”. Naglašena je važnost cestovne i ostale infrastrukture posebno nove cesta DC-403 u kontekstu dovršenja kontejnerskog terminala na Zagrebačkoj obali. U narednih dvije do tri godine trebali bi biti realizirani i projekti čvora Matulji prema tunelu Učka, izgradnja čvorova Kozala i Orehovica na riječkoj obilaznici, čime će zajedno s cestom od Zagrebačke obale do Žabice, prometna slika Rijeke biti u velikoj mjeri kompletirana.

Međunarodni sajam Transport&logistic i nadalje manifestira svu moć i širinu spoznaja o ulozi svjetske logističke industrije u što su uključeni brojni politički i gospodarski subjekti, multinacionalne kompanije, istraživačke institucije i drugi. Pedantnim domaćinima nije promaklo informirati posjetitelje o terminu i smjernicama budućeg susreta u lipnju 2025.godine (!). Prijestolnica Bavarske tako je još jednom ponudila doživljaj simbioze znanosti i struke s elementima glamuroznog spektakla u domeni prezentiranja proizvoda i usluga industrije transporta.