AkcijeSigurnost prometaSigurno u školu s HAK-om 24. put

prije 1 godina2066 min

U sklopu akcije obilaze se osnovne škole, održi se predavanje i razgovora s učenicima

Tomislav ŠEPIĆ

Počela je još jedna nova školska godina, novo poglavlje u životu svakog školarca, ponajprije najmlađih, onih koji prvi put kreću u školu i sjedaju u školske klupe. Uz sve nove obaveze vrlo je važno sigurno stići do škole, i to je ono što brine roditelje. Zato se s početkom nove školske godine provode aktivnosti kojima se želi upozoriti sve sudionike u prometu da počinje nova školska godina, da su djeca ponovo u velikom broju sudionici u prometu i da je potreban povećan oprez.

Cestovni promet će uvijek pratiti prometne nesreće, ali ulaganjem u sigurnost cestovnog prometa i sustavnim radom na prometnoj prevenciji može ih se znatno smanjiti, po broju i po posljedicama. Na pitanje kako pridonijeti smanjenju broja prometnih nesreća i stradanja u tim nesrećama Autoklub Rijeka je odgovorio razvijanjem niza vlastitih prometno preventivnih programa i projekata, vodeći računa da obuhvati sve starosne kategorije sudionika u prometu i polazeći od postavke da su znanje, vještina, ali i visok stupanj osobne odgovornosti pješaka i vozača preduvjet sigurnom sudjelovanju u prometu na cestama.

S obzirom da prometni odgoj nije dio redovite školske nastave mora se ulagati mnogo truda da bi učenici kao svoju slobodnu aktivnost izabrali učenje prometa, te smo razvili takve projekte koji će omogućiti učenje prometa izvan školskog sustava. Autoklub Rijeka 24. godinu za redom obilježava početak nove školske godine prometno preventivnom akcijom Sigurno u školu s HAK-om. Akcije se provodi uz podršku medija, Primorsko-goranske županije i Grada Rijeke.

Svrha aktivnosti je upozoravanje javnosti na ponovno sudjelovanje djece u prometu u većem broju i potrebu pojačane pažnje vozača u blizini škola, vrtića i igrališta. Također i upoznavanje djece, učenika prvih razreda, s osnovnim prometnim pravilima za sigurno samostalno kretanje u prometu.

U sklopu aktivnosti koje planiramo provesti u prvim tjednima nove školske godine, osim medijske kampanje, je i obilazak osnovnih škola gdje održimo predavanje i razgovor s učenicima. Nakon provedene edukacije učenicima su dijele promotivni pokloni.

Roditelji, prije polaska u školu, osobito učenicima nižih razreda, ponovite kako se pravilno ponaša u prometu, prođite s njima put do škole, upozorite ih na najopasnija mjesta, te ih podsjetite na najznačajnija prometna pravila.

Još jedno vrlo značajno pravilo odnosi se na roditelje. Kad vozite svog predškolca ili školarca u školu ili vrtić, ne zaboravite ih vezati u sjedalici na stražnjem sjedalu (od 135 cm visine), samostalno na stražnjem sjedalu (od 135 do 150 cm visine) ili na prednjem sjedalu ako su viša od 150 cm, kako to propisuje Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

Podsjećamo da Autoklub Rijeka tradicionalno veliku pažnju poklanja programima i akcijama za djecu i mlade, upravo zato jer je to doba najprikladnije za stvaranje pozitivnih navika pa prema tome i stvaranje sigurnosnih navika, a koje bi trebale rezultirati takvim ponašanjem kod kojeg je mogućnost nezgoda manja. Mladi stečeno znanje vrlo često prenose i na starije generacije, a iskustva u svijetu su pokazala da kao odrasli sudionici u prometu imaju manje nezgoda oni koji su u doba djetinjstva i mladosti kroz sistematski prometni odgoj usvajali određene vještine, navike i stavove neophodne za sigurnije kretanje u prometu.