AkcijeSigurnost prometaProljeće je vrijeme za preventivno-edukativne akcije Autokluba Rijeka posvećene djeci i mladima

prije 2 mjeseca1097 min

Prometni odgoj još uvijek nije uveden u škole te AK Rijeka djeci kroz projekte prometne preventive omogućuje učenje prometa izvan školskog sustava

Tomislav ŠEPIĆ

Autoklub Rijeka zauzima dominantnu ulogu u razvijanju prometne kulture djece, mladih i odraslih sudionika u prometu ne samo na području Grada Rijeka već i na području PGŽ. Naime, prometni odgoj još uvijek nije uveden u škole kao dio redovne nastave te se djeci kroz projekte prometne preventive omogućuje učenje prometa izvan školskog sustava. Upravo je proljeće, uz početak nove školske godine, dio godine kada su vrlo intenzivne prometno edukativne akcije i projekti Autokluba Rijeka. Važno je napomenuti da su sve prometno preventivne aktivnosti AK Rijeka besplatne za roditelje i škole.

Vidi i klikni

Program Vidi i klikni obuhvaća vježbanje pravilnog korištenja nogostupa, propisnog prelaženje ceste, simulacije prelaska u situaciji kada nailazi automobil, vježbanje vizualnog kontakta i komunikacije s vozačem, upoznavanje s rizicima prelaska ceste između parkiranih automobila, pravilnog sjedenje u automobilu, korištenja dječjih sjedalica i pojaseva. Ove godine program je proveden u vrtićima Đurđice, Srdoči i Grdelin te u školama Vladimir Gortan i Zvonka Cara. Kroz  program je prošlo 300 djece.

Sekunda koja mijenja život

Službene statistike pokazuju da su mladi vozači najugroženija kategorija sudionika u prometu. Upravo stoga, AK Rijeka već 18 godina provodi projekt “Sekunda koja mijenja život” usmjeren na učenike završnih razreda srednjih škola. Ovog proljeća predavanja i radionice započinju u Prometnoj školi u Rijeci i u SŠ Dr. Antuna Barca. Radionice će se provoditi tijekom čitave godine i u ostalim školama s kojima AK Rijeka ima suradnju te svim školama koje iskažu interes.

Sigurno u prometu

Natjecanje u poznavanju prometnih propisa i upravljanju biciklom namijenjeno je učenicima petih i šestih razreda. Nakon školskih natjecanja, u ožujku i travnju, najbolji idu na županijsko. Svaku ekipu škole čine po dvije djevojčice i dvojica dječaka. Natjecanje se sastoji od teoretskog i praktičnog dijela (upravljanja biciklom na poligonu).

Županijsko i gradsko natjecanje “Sigurno u prometu” tradicionalno će se održati u Domu Mladih i dvorani Dinko Lukarić na Kozali 28. travnja u organizaciji AK Rijeka, uz pomoć Grada Rijeka te  podršku prometne policije i Doma mladih. AK Rijeka natjecanje organizira od 1994. godine. Najbolji putuju na državno natjecanje u svibnju u Zadru.

Biciklistički vozački ispiti

Polovicom travnja pa sve do lipnja uslijedit će provedba proljetnog roka biciklističkih ispita odnosno program osposobljavanja vozača bicikala za učenike osnovnih škola. Bicikl na cesti nije predmet za igru i biciklom na cesti, prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, djeca do 14 godina ne smiju samostalno upravljati u prometu, ukoliko ne posjeduju Potvrdu o osposobljenosti za upravljanje biciklom ili ukoliko se ne nalaze u pratnji osobe s navršenih 16 godina. AK Rijeka zadužen je za provedbu ispita na području PGŽ te poziva škole da provedu obuku učenika i prijave ih za ispit. Uspješan ispit omogućuje djeci da samostalno upravljaju biciklom u prometu.

Hakove prometne pustolovine

Hakove prometne pustolovine kazališna je predstava koja u organizaciji Autokluba Rijeka od 2000. godine oduševljava i poučava najmlađe sudionike u prometu. Predstava je namijenjena učenicima prvih razreda osnovnih škola, od Lovrana do Kraljevice. Kroz glazbu i pjesmu, na zabavan način, likovi u predstavi upozoravaju djecu na opasnosti koje vrebaju u prometu, ali i na njihovo ponašanje na cesti. Predstavu je vidjelo više od 1.200 učenika. U predstavi glume odgojiteljice iz riječkih dječjih vrtića, od kojih su se neke kroz godine i mijenjale, a današnju postavu čine Pjerina Maričić, Mirta Gržić, Vidica Kontić, Morana Scotti Andrić, Marina Bjelobaba, Maša Basara.

 

Related Posts