AktualnostiIzvještajiOdržana 48. Međunarodna konferencija o cestovnoj infrastrukturi i sigurnosti u prometu Ceste 2024.

prije 3 tjedna677 min

Apostrofirana je uloga regionalne i lokalne samouprave na planu prometne preventive te ogledni primjer iz Primorsko-goranske županije i njezinog Savjeta za sigurnost prometa na cestama

Prof.dr.sc.Hrvoje Baričević

U Rovinju je od 19. do 23. ožujka održana 48. Međunarodna konferencija o prometnoj infrastrukturi i sigurnosti u prometu “Ceste 2024.” u organizaciji renomirane zagrebačke tvrtke Tom Signal d.o.o. i partnera. Visoka razina organizacije, izuzetno kvalitetne prezentacije kao i zanimljive, afirmativne i konstruktivne diskusije još su jednom potvrdile svrsishodnost i korisnost ove manifestacije. Bio je to još jedan susret za pamćenje na kojem su se okupili inozemni i domaći stručnjaci, znanstvenici, gospodarstvenici i svi oni koji su na bilo koji način karijerno povezani s problematikom cestovne infrastrukture, inovacijama u IT sektoru, upravljačkim i sigurnosnim tehnikama, tzv. pametnim gradovima, urbanom mobilnošću i dr. Uz pokroviteljstvo najviših državnih institucija, resornih ministarstava i visokoškolskih ustanova, komercijalnu komponentu podržali su brojni sponzori i poslovni partneri.

Zajednička platforma većine predstavljenih tema zasnovana je aktualnom Nacionalnom planu sigurnosti cestovnog prometa RH za razdoblje od 2021. do 2030. godine. Kontinuiran je to nastavak prijašnjih nacionalnih programa, kao temeljnog dokumenta i platforme za podizanje razine sigurnosti cestovnog prometa u našoj državi. Države EU također imaju nacionalne planove sigurnosti na cestama koji uključuju specifične nacionalne ciljeve, a koji su individualizirani prema njihovoj konkretnoj situaciji. Također je apostrofirana uloga regionalne i lokalne samouprave na planu prometne preventive te ogledni primjer iz Primorsko-goranske županije i njezinog Savjeta za sigurnost prometa na cestama. To savjetodavno tijelo Župana je u proteklih 25 godina djelovanja pokrenulo je brojne inicijative za rješavanje širokog spektra pitanja i problema iz iznimno kompleksnog područja sigurnosti prometa, te je postalo prepoznatljiv i izvan granica Županije. Provedbom brojnih aktivnosti dalo je izniman doprinos u povećanju sigurnosti u cestovnom prometu. Stečena iskustva, programi rada i brojne ideje rado su se razmjenjivali sa svim subjektima i institucijama koji su iskazali interes za proaktivno djelovanje na ovom izuzetno važnom društvenom fenomenu, te je poticao osnivanju sličnih tijela u drugim županijama. U prosjeku, broj poginulih u Primorsko-goranskoj županiji kontinuirano se smanjuje i već je dostigao ciljani pokazatelj tj. manje od pet poginulih osoba/100 tisuća stanovnika. Navedeni kriterij je u svojim projekcijama za razdoblje do 2030. donijela Vlada Republike Hrvatske usvajanjem Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa 2021-2030. Na tragu je to i proglašenog Desetljeća sigurnosti cestovnog prometa od strane Opće skupštine UN-a, odnosno Agende 2030. za održivi razvoj.
S puno nade i optimizma može se u skoroj budućnosti očekivati ostvarivanje ideje i nastojanja da se ovaj model brige lokalne zajednice za sigurnost u cestovnom prometu prepozna i ugradi u pozitivne zakonske odredbe na državnoj razini s obligatornom klauzulom. U konačnici i upravljačka tijela Europske unije u mnogim dokumentima i direktivama apostrofiraju ulogu lokalne zajednice u povećavanju stupnja sigurnost prometa na cestama. Vodeća institucija u tom kontekstu je ERSC (European Road Safety Charter) kao najveća europska platforma civilnog društva s više od 3.500 javnih i privatnih subjekata opredijeljenih za isti cilj – spašavanje materijalnih dobara i života na cestama.

Inače, trodnevni program Međunarodne konferencije Ceste 2024. obuhvatio je tridesetak izlaganja u širokom interdisciplinarnom, međusektorskom spektru svih znanstvenih i stručnih disciplina koje obuhvaćaju kompleksnu problematiku prometa na cestama. Interaktivni dio ove respektabilne manifestacije realiziran je u dvije panel rasprave: Revizija cestovne sigurnosti u praksi, te Utjecaj klimatskih promjena na održavanje i sigurnosti cesta. Brojnim drugim raznovrsnim raspravama na marginama temeljnih tematskih područja ova stručno-komercijalna manifestacija čvrsto se pozicionirala na karti međunarodnih referentnih skupova u kontinuiranom slijeđenju traga inovacijskog i propulzivnog pristupa na području sigurnosti i kulture cestovnog prometa. Visoki dometi održanih prezentacija objedinili su zajednički zaključak i ideju vodilju cijelog skupa pod naslovom: Sigurnost je prioritet!