AkcijeIzvještajiPrometMopedisti i motociklisti pod povećalom policije

prije 5 dana403 min

Od 71 prekršaja, 42 se odnosi na prekoračenje brzine

U cilju povećanja sigurnosti vozača mopeda i motociklista i osoba koje se prevoze na ovim vozilima, policija kontinuirano provodi pojačane preventivno-represivne aktivnosti usmjerene na spomenutu kategoriju sudionika u prometu. Tako je i ove godine, u travnju u suradnji s motociklističkim udrugama održana tradicionalna preventivna edukacija, predavanja i poligon sigurne vožnje “Sigurno na dva kotača”.

Preventivno, policija je sedmorici vozača mopeda i motocikla izrekla mjere upozorenja radi nepropisnog skretanja ili nedavanja pokazivača smjera, dok je u istom razdoblju zabilježen i 71 prometni prekršaj, počinjen od 16 vozača mopeda i 55 vozača motocikla. Od tog broja, najviše je prekršaja prekoračenja brzine – ukupno 42, koje su počinili vozači motocikla. Većina se odnosi na prekoračenje brzine za 30 do 50 kilometara na sat i to: 12 prekršaja izvan naseljenog mjesta i pet u naseljenom mjestu. Nadalje, zabilježeno je i 12 prekršaja nekorištenja zaštitne kacige, kod po šest vozača mopeda i motocikala. Policija izdvaja po tri prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, nepropisnog pretjecanja i obilaženja, vožnju bez
položenog vozačkog ispita…

Osim prekršaja, u travnju su zabilježene i 23 prometne nesreće u kojima su sudjelovali vozači mopeda ili motocikla. Smrtno je stradao jedan vozač motocikla, teško je ozlijeđeno sedam vozača motocikla i tri vozača mopeda, dok su lakše ozlijeđena četiri vozača motocikla i dva vozača mopeda.