AktualnostiPrometPrometna infrastrukturaMinistar Butković: u narednim godinama mogla bi početi gradnja autoceste Križišće – Žuta Lokva

prije 3 godine5853 min

Nakon razgovora s predsjednikom uprave HAC-a Huzjanom, ministar je rekao da postoje dobre naznake da bi se u narednim godinama moglo krenuti u faznu realizaciju kompletne autoceste Križišće – Žuta Lokva u dužini od 60 kilometra

NOVI VINODOLSKI Potpisan je ugovor o gradnji novljanske zaobilaznice u Novom Vinodolskom. Već je poznato da će se graditi dionica duga 9,8 kilometara, od čega 6,5 kilometara na trasi koja će činiti budući pravac Križišće – Žuta Lokva dok će 3,3 kilometara činiti spojne ceste. Poznato je da će se uložiti 474 milijuna kuna (bez PDV-a) i da će gradnja trajati tri godine.

No, vijest dana je najava ministra mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića, nakon razgovora s predsjednikom uprave Hrvatskih autocesta Borisom Huzjanom, da postoje dobre naznake da bi se u narednim godinama moglo krenuti u realizaciju kompletne autoceste Križišće – Žuta Lokva u dužini od 60 kilometra. Naravno, u fazama. Otvara se mogućnost financiranja čitave dionice, dodao je ministar Butković kojeg je novljanski gradonačelnik Tomislav Cvitković označio kao najzaslužnijeg za pokretanje projekta novljanske zaobilaznice.

Gradonačelnik Cvitković je istaknuo da će Novi Vinodolski prodisati gradnjom zaobilaznice jer je ljetni promet, ali i zimski tranzitni, faktor koji onemogućava razvoj Novog Vinodolskog. Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina je naglasio činjenicu da je novljanska zaobilaznica dio dionice za Žutu Lokvu, a predsjednik uprave Hrvatskih autocesta Boris Huzjan je rekao da je gradnja novljanske zaobilaznice veliki projekt za grad, ali i za kompletnu Hrvatsku jer su to prvi kilometri dionice za Žutu Lokvu. Naime, u ljetnim špicama Novim je prolazilo 20 tisuća vozila.
Zaobilaznicu će graditi slovenski Kolektor i talijanski ICM.