AkcijeAktualnostiPrometSigurnost prometaRoditelji i vozači, čuvajte djecu

prije 2 godine3596 min

Održana je tradicionalna konferencija za medije početkom školske godine, posvećena sigurnosti djece

Na tradicionalnoj konferenciji za medije povodom početka školske godine javnosti su se obratili predstavnici institucija koje veliku pažnju posvećuju sigurnosti prometa. Na konferenciji su govorili voditelj Odjela za sigurnost cestovnog prometa Policijske uprave primorsko-goranske Boris Skeledžić, profesor na Pomorskom fakultetu u Rijeci dr. Hrvoje Baričević i tajnik Autokluba Rijeka dr. Mile Perić.

Prof. dr. Baričević je povodom početka školske godine podsjetio da su djeca najosjetljivija kategorija u prometu. Uz konstataciju da je sigurnost prometa sve veća, prof. dr. Baričević je upozorio da je u proteklom desetljeću na hrvatskim prometnicama život izgubilo 69 djece, a gotovo ih je 10 tisuća ozlijeđeno. Lani, do današnjeg datuma troje djece je izgubilo život, a ove godine šestero. U Primorsko-goranskoj županiji nema poginule djece, no nikad nemamo pravo na zadovoljstvo kad je ovakva statistika u pitanju.
Više od 50 godina HAK na početku godine, u suradnji s autoklubovima, provodi akciju u cilju zaštite djece. Već 30 godina akcija se provodi po dobro znanim imenom “Sigurno u školu s HAK-om”. Autoklub Rijeka nametnuo se kao vodeći subjekt u sustavu HAK-a po pitanju preventive. Ako uzmemo u obzir broj od 17 tisuća članova i preventivne aktivnosti, mogu biti neskroman i ustvrditi da je Autoklub Rijeka najbolji autoklub u Hrvatskoj, istaknuo je prof. dr. Baričević.
Puno je poruka, ali bi izvodio jednu kad je riječ o djeci u prometu: vidjeti i biti viđen. Uz preventivu, izuzetno je bitan kućni odgoj, od roditelja prihvaćamo dobre navike. Na žalost, ponekad roditelji ne pružaju dobar primjer, upozorio je prof. dr. Baričević dodajući da se struktura stradale djece promijenila. Više ih stradava u vozilu kao putnici, no kao pješaci. A to ide na dušu roditeljima.

Tajnik Autokluba Rijeka dr. Mile Perić je objasnio da se niti ove godine zbog epidemije neće moći imati edukaciju s djecom i učenicima na terenu. Ali ćemo upozoriti da nova generacija djece samostalno kreće u školu, pozvati roditelje da na siguran način prevoze djecu u školu. Svi moramo zajedno pokušati učiniti promet što sigurnijim, rekao je dr. Perić dodajući da će pokušati obilaziti škole i vrtiće, koliko uvjeti budu dozvoljavali.
Tajnik Autokluba Rijeka je podsjetio da Autoklub Rijeka slavi 75 godina postojanja. U sklopu godišnjice planira se krajem listopada promocija novog izdanja kazališne predstave “HAK-ove prometne pustolovine”. U 20 godina predstavu je vidjelo 30 tisuća djece. Popularna predstava je redizajnirana, s novom scenografijom i glazbom. Obzirom na epidemiju, predstava će se snimiti u studiju te će biti dostupna vrtićima i školama online.

Voditelj Odjela za sigurnost cestovnog prometa PU primorsko-goranske Boris Skeledžić je podsjetio da MUP na početku školske godine provodi akciju “Poštujte naše znakove” koja se nadovezuju na akciju “Sigurno u školu s HAK-om”. Akcija MUP-a podrazumijeva obilazak zona svih osnovnih škola. Tijekom rujna zone škola osiguravat će policija ili prometno redarstvo, najavio je Skeledžić.
Prošle školske godine djeca u prometnim je nesrećama sudjelovalo 64 djece od 7 do 14 godina. Šestero je teže, a 17 lakše ozlijeđeno. Preklani je 72 djece sudjelovala u prometnim nesrećama, petero je teže, 19 lakše ozlijeđeno.
Policija će nadzirati nepropisno zaustavljanje na prilazu školama, poštivanje prednosti na pješačkim prijelazima, nadzirati brzinu u zonama škole te kontrolirati autobuse kojima se prevoze djece.
Potrudit ćemo se i ove godine održati edukaciju školske djece, sve ovisi o epidemiološkim mjerama, nadamo se direktnom kontaktu s djecom, poručio je Skeledžić.