AkcijeIzvještajiPrometGotovo svaki drugi prekršaj na dva kotača – nenošenje kacige

prije 3 godine5203 min

Policija je u kolovozu pojačano nadzirala motocikliste i mopediste, evidentirano 226 prekršaja na području pod ingerencijom PU primorsko-goranske

Policijski službenici su u kolovozu na području nadležnosti Policijske uprave primorsko-goranske proveli aktivnosti pojačanog nadzora vozača s ciljem veće razine sigurnosti u prometu na cestama. Kroz preventivno-represivne akcije osobita pozornost je bila usmjerena na vozače mopeda i motocikala te osobe koje se na njima prevoze.

U tom razdoblju je upozoreno 16 mopeda i motociklista zbog nekih od utvrđenih blažih prekršaja (neispravno korištenje zaštitne kacige, nedavanje pokazivača smjera i slično), a evidentirano je ostalih 226 prekršaja iz domene Zakona o sigurnosti prometa na cestama. Od tog broja, 89 prekršaja odnosi se na vozače mopeda, a 137 na motocikliste. Najviše prekršaja, njih 103 je zbog nenošenja zaštitne kacige. Takvi prekršaji utvrđeni su kod 59 mopedista i 44 motociklista. Zabilježeno je i 46 prekršaja prekoračenja brzine. Među prekršiteljima je tek jedan mopedist. Evidentirana su 23 prekršaja nepropisnog pretjecanja i obilaženja. Takve prekršaje počinila su trojica mopedista i 20 motociklista. Također je evidentirano i 15 prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, u šest slučajeva kod vozača mopeda, a u devet kod motociklista.

Vozači mopeda i motocikla zatečeni u prekršaju su sankcionirani prema važećim propisima. Onim vozačima mopeda i motocikla kod kojih nije utvrđen niti jedan prometni prekršaj uručen je prigodni poklon.

U kolovozu je zabilježeno 49 prometnih nesreća u kojima su sudjelovali vozači mopeda ili motocikla. U njima je, nažalost, smrtno stradao jedan motociklist. Teško je ozlijeđeno 15 ljubitelja vožnje na dva kotača, devetorica motociklista i šestorica mopedista. Lakše je ozlijeđeno 16 motociklista i devetero mopedista.

U preventivnim aktivnostima vozače mopeda i motocikala se uz izravnu komunikaciju, savjetovalo i kroz medijske istupima pa se PU primorsko-goranska zahvaljuje medijima na izvrsnoj suradnji i kooperativnosti u praćenju prevencije i općenito stanja u prometu.