AktualnostiPrometna infrastrukturaLažni tunel na riječkoj zaobilaznici uštedio HAC-u milijun eura

prije 1 mjesec1983 min

Državna tvrtka Autocesta Rijeka – Zagreb još je 2011. godine ugradila solarne panele na “lažni” tunel Rastočine

Državna tvrtka Autocesta Rijeka – Zagreb još je 2011. godine ugradila solarne panele na “lažni” tunel Rastočine na riječkoj obilaznici. U Hrvatskim autocestama, koje su poslije preuzele ARZ, navode kako je taj tunel izrađen u sklopu projekta gradnje zaštite od buke na riječkoj obilaznici, piše Jutarnji list.

Naime, uz samu obilaznicu nalazi se više visokih nebodera zbog kojih je zaštitni zid od buke trebao biti visok čak osam metara i trebao je biti postavljen na jednoj konzolnoj konstrukciji. No, tada je zaključeno da tako visok zid neće izdržati jake udare vjetra te je napravljen tunel dužine 352 metra koji ima funkciju bukobrana, a na njegovu su krovu postavljeni solarni paneli. Oni su i danas u funkciji, a rezultati njihova rada pokazuju da je riječ o korisnoj i isplativoj investiciji.

Od 2011. godine do danas na radu solarnih panela ušteđeno je oko milijun eura, kako pokazuju podaci HAC-a. Hrvatske autoceste su 2013. godine preuzele održavanje riječke obilaznice i otad do danas ta je solarna elektrana proizvela 2,479.798 kWh električne energije te je HAC uprihodio 856.719,97 eura. U trenutku puštanja solarne elektrane u pogon zakonska regulativa obvezivala je proizvođača električne energije iz alternativnih izvora da proizvedenu električnu energiju ne može koristiti za vlastite potrebe, nego ju je morao isporučiti u elektroenergetsku mrežu HEP-ODS-a i prodati operatoru tržišta HROTE-u. Stoga ARZ tada, a ni HAC danas tu proizvedenu električnu energiju ne može koristiti za svoje potrebe, ali se prihod od prodaje električne energije može smatrati uštedom.

Pročitajte kompletan tekst