AktualnostiIzvještajiCrta pod prometnu 2023. godinu: 40 posto poginulih motociklisti i mopedisti

prije 1 mjesec1773 min

Na sjednici Županijskog savjeta za sigurnost prometa na cestama Izvješće o stanju sigurnosti u cestovnom prometu u 2023. godini na području Primorsko-goranske županije prezentirao je novi član Županijskog savjeta Dejan Hriljac

Lanjska godina završena je s 28 poginulih. Prilično više no 2022. godine, kada je život na cestama izgubilo 12 sudionika u prometu. No, treba znati da je preklanjska godina zaista imala nevjerojatno mali broj smrtno stradalih, daleko ispod višegodišnjeg prosjeka. Naime, 2020. godine život je izgubila 21 osoba, a 2021. godine 23 osobe. Među poginulima je 11 motociklista i mopedista, osmero pješaka, petero putnika i četvero vozača. Poznato je da su motociklisti i pješaci najugroženije skupine u prometu. U ukupnom broju smrtno stradalih, na te dvije skupine otpada 67 posto poginulih u 2023. godini. Od 28 smrtno stradalih, 14 je izgubilo život na mjestu nesreće. Od 28 poginulih, 24 je državljana Hrvatske, troje EU i jedan državljanin BiH. Ozlijeđena je 1.157 osoba, od čega 299 teško. Broj prometnih nesreća lani je povećan za gotovo 4 posto, što je 133 prometnih nesreća više no 2022. godine.

Policija je lani napisala 45 tisuća prekršaja, gotovo 9 posto više no 2022. godine. Napisano je 22 posto više kazni za nepropisnu brzinu te 11 posto više za alkohol, 8 posto više kazni za korištenje mobitela tijekom vožnje dok su kazne za pojas na preklanjskoj razini.

Hreljac je istaknuo da je tijekom turističke sezone najviše problema u protočnosti prometa zadavala glavna prometnica na Krku, do Malinske, A8 na dijelu gdje se izvode radovi te kod Novog Vinodolskog.

Čovjeka frustrira koliko se ulaže u sigurnost prometa, koliki napor se ulaže, a statistika je porazna. Imali smo 25 godina pad broja poginulih, a lani smo imali veliki porast. Nekad je teško pronaći u čemu je problem, a jasno je da je uvijek problem u čovjeku, konstatirao je predsjednik Savjeta dr. Hrvoje Baričević.