AktualnostiPrometKlima uređaj u automobilu – 4 savjeta za ispravno korištenje

prije 2 tjedna386 min

Po ljeti je klima spasonosno rješenje, a pitanje je znamo li je pravilno koristiti

Lara VRSALOVIĆ

Ljeto je i vruće je pa u ovo doba godine i oni koji inače nisu skloni korištenju klime priznaju da je klima uređaj spasonosno rješenje. Kako biste efikasno koristili klima uređaj i pri tome ne ugrožavali vlastito zdravlje, dobro je pridržavati se nekih smjernica pri korištenju.

Zaštitite automobil od sunca

Kad god je moguće, pokušajte parkirati vozilo u hladu te koristite zaštitu od sunca odnosno sjenilo za stakla. Na taj će vas način u automobilu dočekati ugodnija temperatura, automobil se neće prekomjerno zagrijati, a klima uređaj će brže rashladiti njegovu unutrašnjost.

Ne rashlađujte vozilo unaprijed

Klima uređaj uključite tek nakon što krenete s vožnjom. Nakon što upalite klimu, nekoliko minuta ostavite otvorene prozore, dok ne osjetite kako hladan zrak dolazi u kabinu. Pojačajte klimu na maksimum odnosno temperaturu podesite na minimum, a okretaje ventilatora na najveću brzinu. To je najučinkovitiji način za brzo rashlađivanje kabine automobila jer ćete tako izbaciti vrući zrak koji se nakupio unutar automobila za vrijeme stajanja.

Umjereno s rashlađivanjem

Nakon što ste “istjerali” vrući zrak iz kabine zatvorite prozore i tek tad uključite recirkulaciju. Recirkulacijom klima koristi već rashlađeni zrak u kabini umjesto da usisava vrući zrak izvana te ga tek potom hladi u automobilu. Ipak, recirkulacija zraka ne bi trebala trajati dulje od deset minuta, naročito ako je više putnika u vozilu već je nužno povremeno pustiti svjež zrak u automobil. Za vrijeme vožnje smanjite brzinu okretaja ventilatora te povisite temperature u automobilu – ne bi trebala biti značajno niža od vanjske temperature. Puhanje zraka najbolje je usmjeriti u vjetrobransko staklo i noge te izbjeći izravno puhanje u lice.
Nekoliko minuta prije kraja putovanja isključite klimu i ostavite ventilaciju. Time omogućavate da se vlažna mjesta u klima uređaju osuše čime se smanjuje mogućnost razmnožavanja bakterija, gljivica i plijesni koje vole vlažno okruženje. Osim toga, na taj ćete se način pripremiti za temperaturnu razliku prilikom izlaska iz kabine i izbjeći temperaturni šok.

Redovan servis za manju potrošnju

Kao i sve druge sustave u vozilu, i klima uređaj je potrebno održavati i kontrolirati kako ne bi otkazao kad je najpotrebniji. Servis klima uređaja treba obavljati barem svake dvije godine neovisno o tome što vam se čini da je sve u redu. Naime, pri korištenju se gubi određena količina rashladnog plina koja ne utječe na rad, no itekako utječe na potrošnju goriva. Klima uređaj će uredno hladiti unutrašnjost vozila ako nedostaje i više od 25 posto plina, no pri tome automobil povećava prosječnu potrošnju goriva za više od jedne litre na 100 kilometara. Osim toga, vlaga koja se stvara pri radu klime potiče razvoj bakterija i drugih mikroorganizama pa je potrebno redovito dezinficirati i čistiti filtere uređaja.

Kontrolu i nadopunu plina možete napraviti u servisu Autokluba Rijeka na Preluku uz narudžbu na telefon 051/621-824. Pri tome svakako pokažite člansku iskaznicu Autokluba Rijeka koja vam osigurava 10 posto popusta

FOTO Philipp Katzenberger (Unsplash)