AkcijeAktualnostiNovih 105 milijuna kuna poticaja za nabavu električnih vozila

prije 2 tjedna375 min

Podnošenje prijava za građane i tvrtke počinje 10. lipnja

Lara VRSALOVIĆ

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost je u 2021. godini osigurao 90 milijuna kuna za sufinanciranje kupnje energetski učinkovitih vozila za fizičke i pravne osobe te dodatnih 15 milijuna za javni sektor, za što će natječaj biti raspisan krajem lipnja. Podnošenje prijava za građane i tvrtke počinje 10. lipnja u 8 sati, a poziv traje do isteka kalendarske godine ili do iskorištenja sredstava. Za razliku od prijašnjih godina kad su se građani i tvrtke direktno prijavljivali Fondu, ove godine prijavu u njihovo ime podnose prodavatelji vozila odnosno zastupnici. Fond za zaštitu okoliša izdao je odobrenje za 45 zastupnika koji su prijavili 86 marki vozila tj. 499 modela vozila dostupnih na tržištu za koja će se moći dobiti državna potpora za kupnju.

Građanima i pravnim osobama električna vozila L1-L7 (mopedi, motocikli, četverocikli, bicikl s pomoćnim motorom i slično) kategorije sufinanciraju se do 20 tisuća kuna. Plug-in hibridi M1 kategorije (motorna vozila za prijevoz putnika koja osim sjedišta vozača imaju još najviše 8 sjedišta) do 40 tisuća kuna, dok će se za kupnju M1 kategorije vozila s električnim pogonom moći dobiti do 70 tisuća kuna. Uvjet je da je iznos poticaja do visine 40 posto prodajne cijene vozila. Građani se mogu prijaviti za jedno vozilo, dok će tvrtke moći dobiti poticaj za više njih, uz maksimalno do 400 tisuća kuna bespovratnih sredstava. I jedni i drugi kupljena vozila moraju zadržati u vlasništvu dvije godine. Budžet od 90 milijuna kuna je dovoljan za čak 1.285 električnih automobila uz najviši iznos poticaja, a Fond procjenjuje da će se provedbom Poziva registrirati 1.732 nova energetski učinkovita vozila.

Kako se prijaviti?

Ako ste zainteresirani za prijavu na natječaj, prvi je korak odabir željenog vozila. Na posebnoj stranici Fonda, koja bi u funkciji trebala biti početkom lipnja, zainteresirani korisnici moći će pronaći sve detalje o programu sufinanciranja, popis svih modela vozila za koje je dostupno sufinanciranje i njihovih prodajnih mjesta te naknadno u realnom vremenu pratiti koliko je točno sredstava iskorišteno. Nakon odabira, potrebno je izvršiti rezervaciju putem ovlaštenog prodavatelja kojem je dostupan pristup aplikaciju u koju se unose obvezni podaci i potrebna dokumentacija. Nakon uspješne rezervacije stiže potvrda s ispisanim unesenim podacima te upute za plaćanje obveznog minimalnog predujma – 7 posto traženih sredstava fonda odnosno maksimalno 4.900 kuna za fizičke osobe te 28 tisuća kuna za pravne. Prijašnjih su godina poticaji planuli u minutama, no u konačnici je dobar dio sredstava ostajao neiskorišten pa se vjeruje da će na ovaj način dodjela poticaja biti efikasnija.

FOTO Waldemar Brandt (Unsplash)