AktualnostiIzvještajiHitna lani zbrinula 919 ozlijeđenih u prometu

prije 1 godina2562 min

U odnosu na preklani, zbrinuto 19 posto više ozlijeđenih

Tijekom 2022. godine timovi Hitne medicinske službe (HMS) Zavoda za hitnu medicinu PGŽ zbrinuli su 919 osoba ozlijeđenih u prometnim nesrećama, što je za gotovo 19 posto više nego u 2021. godini. Od 919 osoba ozlijeđenih u prometnim nesrećama, 607 je prevezeno u bolnice radi dodatne obrade i nastavka liječenja. Preostali ozlijeđeni pacijenti (303), nakon pregleda liječnika i procjene zdravstvenog stanja nisu zahtijevali transport u bolnicu te su upućeni na kućnu njegu. Na žalost, devetero ozlijeđenih smrtno je stradalo na mjestu nesreće. Kod 11 osoba stradalih u prometnim nesrećama nije bilo znakova
života po dolasku tima Hitne. Oživljavanje na mjestu nesreće provedeno je kod četiri ozlijeđene osobe. Dvije su nakon reanimacije transportirane u KBC Rijeka – lokalitet Sušak.

Najveći broj ozlijeđenih evidentiran je tijekom ljetnih mjeseci, od lipnja do rujna. U tom razdoblju ozlijeđena je 481 osoba, što čini 52 posto ozlijeđenih u cijeloj 2022. godini. Mjesec s najvećim brojem ozlijeđenih u prometnim nezgodama bio je kolovoz (146) dok je najmanji broj ozlijeđenih u veljači (33).

Prema dostupnim podacima 188 ozlijeđenih su stranci. Čak 130 ih je ozlijeđeno od početka lipnja do kraja rujna, istaknula je u izvješću na sjednici Županijskog savjeta za sigurnost prometa na cestama Senka Kajčić iz Zavoda za hitnu medicinu Primorsko-goranske županije.