AkcijeIzvještajiAkcija policije: pojas, brzina i mobiteli

prije 3 tjedna633 min

Kontrolirano je 276 vozila i evidentirano 179 prekršaja, a prednjače pojas, brzina i mobiteli

Policijski službenici Postaje prometne policije Rijeka pojačano su nadzirali korištenje sigurnosnog pojasa te nepropisno korištenje mobitela i drugih uređaja tijekom vožnje. U sklopu akcije kontrolirano je 276 vozila te je pri tome evidentirano 179 prekršaja koji se odnosi na 164 osobna vozila i 13 prekršaja za vozače teretnih vozila te dva motociklista.
Najveći broj prekršaja, njih 92, odnosi se na nekorištenje sigurnosnog pojasa, po 55 prekršaja prekoračenja brzine, 15 prekršaja korištenja mobitela u vožnji te jedan prekršaj vožnje pod utjecajem alkohola. Osim toga, evidentirano je sedam prekršaja vožnje tehnički neispravnim vozilom, četiri prekršaja vožnje neregistriranim vozilom, po dva prekršaja isteka važenja prometne dozvole i vožnje bez položenog ispita te po jedan prekršaj pretjecanja i obilaženja te vožnje pod zabranom i 15 ostalih prekršaja.
Provedena je i preventivno-represivna akcija usmjerena na zaštitu pješaka u prometu. Za vrijeme akcije policija je evidentirala devet prekršaja prelaženja kolnika izvan obilježenog pješačkog prijelaza.

Policija podsjećamo da poduzima pojačane mjere u cilju prevencije stradavanja sudionika u prometu budući da sigurnosni pojas predstavlja jedan od najvažnijih elemenata sigurnosti vozača i putnika u vozilima. Unatoč zakonskim odredbama i svijesti vozača da se korištenjem mobitela u vožnji smanjuje mogućnost reagiranja i sigurnog upravljanja vozilom te time znatno povećava rizik nastanka prometne nesreće, mnogi vozači i dalje razgovaraju mobitelom, čitaju, pišu i šalju SMS poruke te na taj način ugrožavaju sebe i ostale sudionike u prometu.

Počinitelji prekršaja sankcionirani su u skladu s odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama i drugih propisa kojima su regulirani utvrđeni prekršaji.