AktualnostiSigurnost prometaNajteže je čistiti cestu preko Ličkog polja

prije 1 godina1983 min

Ceste Rijeka za snježnog vala su digle tridesetak vozila na intervenciju

Hladni val, na krilima bure i snijega, prilično je utjecao na odvijanje prometa na području Primorsko-goranska županije. Ceste Rijeka brinu o prohodnosti 900 kilometara prometnica u planinskom području i nema sumnje da posao nije bio lagan za snježnog vala za vikend.
Angažirano je tridesetak vozila na području gdje je padao snijeg. Srećom, nije bila snijega u primorju i na otocima pa nije trebalo podići kompletne snage.
– Svugdje je bilo puno zahtjevnog posla. Najgora je kombinacija bure i snijega. Najviše posla je bilo na najbitnijem pravcu, a to je stara cesta kroz Gorski kotar koja je preuzela sav promet nakon zatvaranja autoceste zbog bure. Cesta je čitavo vrijeme bila prohodna, što je najvažnije, ističe član uprave Cesta Rijeka Goran Spoja.

Za kompletan promet bile su zatvorene dvije ceste. Od Gornjeg Jelenja prema Mrzlim vodicama koje ipak nisu bile odsječene jer se do njih moglo preko Crnog Luga. A druga zatvorena cesta je Lič – Lukovo.
– Cesta kroz Ličko polje jednostavno se ne može održavati zbog jakog vjetra. Tek kad se smiri vjetar, da se počistiti, objašnjava Spoja koji će reći da se ralice znaju naći pred pravim snježnim zidovima, visine dva do tri metra.
Često zna biti vrlo zahtjevno na Pletenu. Ralice dočeka zid snijega.

Usprkos upozorenjima, na cesti se nađe vozača bez zimske opreme.
– Ne znam što reći. To se događa za svakog snijega, komentira Spoja.