AktualnostiSvečanost povodom izlaska 100. broja Žmigavca

prije 1 godina3843 min
https://zmigavac.hr/wp-content/uploads/2021/01/zmig-1-1.jpg

Svečano je obilježen izlazak jubilarnog 100. broja Žmigavca, časopisa o prometnoj kulturi, pokrenutog 2004. godine. Predsjednik Izdavačkog savjeta Žmigavca Hrvoje Baričević je na svečanosti u Mramornoj dvorani Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja istaknuo da Žmigavac, u formi dvomjesečnika, izlazi kontinuirano od 5. svibnja 2004. godine uz financijsko-izdavačku suradnju PGŽ i Autokluba Rijeka. Okrenut prema širokoj čitateljskoj populaciji, bez obzira na širinu prometnog odgoja i obrazovanja, zahvaljujući distribuciji riječkog dnevnog lista po cijeloj Hrvatskoj, doseg Žmigavca je prešao Županijske okvire. Stručni prilozi iz ove tiskovine imaju za primarni cilj iznošenje korisnih informacije o sigurnosti prometa i prometnoj kulturi na afirmativan i popularan način.

Župan Zlatko Komadina podsjetio je kako je Savjet za sigurnost prometa na cestama Primorsko-goranske životinje prvi savjet u Hrvatskoj koji je osnovan i jedan od rijetkih koji aktivno radi, okuplja stručnjake i znanstvenike u prometu, kao i policiju te druge stručne ljude.
– Rješava puno problematike u cestovnom prometu, a jedna od najvažnijih stvari je edukacija i prevencija. U prilog tome proslavljamo 100. broj priloga Novog lista “Žmigavac” koji educira ljude o prometnoj kulturi te zahvaljujem svima koji su tome doprinijeli, cijelom Savjetu i glavnom uredniku, rekao je Komadina.

Na svečanosti, ujedno i sjednici Županijskog savjeta, dodijeljene su i zahvalnice Primorsko-goranskoj županiji, Autoklubu Rijeka, Novom Listu koji tiska i distribuira Žmigavac, uredniku Žmigavca Anti Ravliću kao i predsjedniku Izdavačkog savjeta Žmigavca prof. dr. Hrvoju Baričeviću.

Prof. dr. Baričević je najavio kako se od 2021. godine Žmigavac namjerava učiniti još dostupnijim. Broj tiskanih izdanja smanjuje se sa šest na četiri, ali s većim brojem stranica. Najveći korak je pokretanje portala Žmigavca tako da će Žmigavac biti svakodnevno uz čitatelje. Zadovoljstvo izlaskom 100. broja iskazali su i predsjednik Županijskog savjeta Boris Skeledžić te Tomislav Šepić u ime Autokluba Rijeka.